Западни официални лица обвиняват Турция за прекъсването на доставките на петрол

Турция заяви, че ограничението на цените на петрола от Г-7 е увеличило рисковете от незастраховани плавателни съдове в нейни води 

14:58 | 9 декември 2022
Преводач: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Западни официални лица обвиниха Турция за прекъсването на доставките на суров петрол от Черно море, като подчертаха, че няма причина да се блокира трафикът през турските проливи, пише Financial Times.

Най-малко 22 танкера със суров петрол бяха спрени от преминаване през турски води поради опасения в Анкара, че товарите може да не са застраховани заради правилата, които забраняват на танкерите, превозващи руски суров петрол, да имат достъп до европейска морска застраховка, освен ако петролът не се продава за 60 долара за барел или по-малко.

Двама западни служители обаче заявиха, че на корабите, повечето от които са натоварени с петрол от Казахстан, а не от Русия, трябва да бъде разрешено да преминат.

"Оказва се, че всички, с изключение на един, от около 20-те натоварени танкера със суров петрол, които чакат да преминат през проливите, превозват петрол от Казахстан", заяви пред Financial Times един от западните служители, участващи в ограничаването на цените. "Тези товари няма да бъдат обект на ценовия таван при никакъв сценарий и не би трябвало да има промяна в статута на застраховката им от казахстанските доставки през предишните седмици или месеци."

Петролът, добиван в Казахстан от компании, сред които Chevron и ExxonMobil, се изнася по тръбопровод през Русия до пристанища на руското черноморско крайбрежие, където се товари на танкери за пътуване през турските проливи до Средиземно море. Движението му не е ограничено от западните санкции срещу Русия.

Турция заяви, че ограничаването на цените от страна на Г-7 е увеличило рисковете от незастраховани кораби в нейните води и поиска всички танкери за суров петрол, преминаващи през турските проливи, да докажат, че имат валидна застраховка, която да покрива инциденти като петролни разливи и сблъсъци.

Международната група на P&I Clubs, която осигурява застраховка за превенция и обезщетение на 90 % от индустрията, заяви, че не може да се съобрази с това. Искането на Турция би изисквало P&I Clubs да гарантират покритие, дори ако се окаже, че даден плавателен съд е нарушил санкциите, казва тя.

Западни официални лица защитиха механизма за ограничаване на цените и заявиха, че искането на Турция за допълнителни гаранции от страна на товародателите е ненужно, независимо дали товарът е руски или казахски.

"Политиката на ценовия таван не изисква от корабите да търсят уникални застрахователни гаранции за всеки отделен рейс, както се изисква съгласно правилото на Турция. Тези смущения са резултат от правилата на Турция, а не от политиката на ценовия таван", заяви длъжностното лице, ангажирано с ценовия таван.

Заместник-министърът на финансите на САЩ Уоли Адейемо обсъди въпроса със заместник-министъра на външните работи на Турция Седат Онал в сряда. "Двамата официални представители изтъкнаха общия си интерес от поддържане на доброто снабдяване на световните енергийни пазари чрез създаване на прост режим на спазване на правилата, който ще позволи на морския петрол да преминава през турските проливи", заявиха от Министерството на финансите на САЩ след разговора.

Във вторник Министерството на финансите на Обединеното кралство заяви, че Великобритания, САЩ и ЕС работят в тясно сътрудничество с турските власти за постигане на решение. "Няма причина на корабите да бъде отказван достъп до пролива Босфора поради опасения, свързани с околната среда или здравето и безопасността", заяви то.

Ръководителите на корабната индустрия обаче заявиха, че въпреки механизма за ограничаване на цените, който има за цел да помогне на руския петрол да продължи да тече, рискът от плавателни съдове в турските проливи без застраховка или със застраховка от по-малко надеждни доставчици се е увеличил.

Русия заяви, че няма да продава петрол на купувачи, които се опитват да сътрудничат с ценовия таван, и събра "флот в сянка" от кораби, за да заобиколи ограниченията и да продължи да доставя суров петрол до места като Индия и Китай.