Петролът поскъпна заради мерките в Китай и решенията на ОПЕК+ за добива

ОПЕК+ се съгласи да запази производството на сегашните нива в неделя

09:00 | 5 декември 2022
Автор: Йончан Чин и Серена Чон
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цената на петрола се повиши, след като Китай постигна допълнителен напредък към повторно отваряне, ОПЕК+ запази добива стабилен и санкциите върху руския суров петрол започнаха да действат.

West Texas Intermediate се повиши до 81 долара за барел, надграждайки ръста от близо 5% миналата седмица, тъй като ключови градски центрове, включително Шанхай, обявиха по-нататъшно облекчаване на ограниченията на Covid през уикенда. Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците, включително Русия, се съгласиха да запазят производството на сегашните нива в неделя, спирайки, за да направят равносметка на световния пазар.

За да накаже допълнително Москва за нахлуването в Украйна, Европейският съюз, в тандем с Г-7, се съгласи да наложи таван от 60 долара за барел на руския суров петрол, като същевременно забрани повечето внос по море от понеделник. Инициативата има за цел да накаже Русия финансово, като същевременно запази петролните потоци от Русия към други държави. Руският вицепремиер Александър Новак отново отхвърли тавана, заявявайки, че страната е готова да намали производството, ако е необходимо.

Печалбата на петрола е последният обрат в годината, която беше изключително нестабилна за най-важната суровина в света, с пазари, разтърсени от най-големия сухоземен конфликт в Европа след Втората световна война и агресивен кръг от затягане на централните банки, за да се борят с необузданата инфлация. След като достигнаха най-ниското ниво от декември в началото на миналата седмица, референтните цени в САЩ оттогава се възстановиха.

„Остава несигурно дали планът ще осигури плавния поток от руски барели към азиатските пазари или ще има съществено прекъсване“, казаха анализатори на RBC Capital Markets, позовавайки се на ценовия таван и потенциалните последици. „Всяка ясна индикация, че Русия е готова да спре износа на петрол, може да доведе до скок на цените през следващите дни.“

През последните седмици петролните търговци са твърдо озадачени от бързо променящия се подход на Китай към справянето с Covid-19. След рядък кръг от протести властите облекчават ограниченията, подпомагайки перспективите за търсенето на енергия, както и на други стоки. Големи градове, включително Шанхай, Шенжен и Гуанджоу, облекчиха ограниченията през последните дни, ускорявайки преминаването към повторно отваряне.

Споразумението на ОПЕК+ дойде след онлайн среща, която замени това, което първоначално трябваше да бъде присъствена среща в централата на групата във Виена. Съвместният министерски комитет за наблюдение, който наблюдава изпълнението на съкращенията на производството, ще се срещне отново на 1 февруари, според делегатите. Повечето анализатори очакваха да няма промяна в политиката за предлагане през сесията през уикенда.

Сделката за ограничаване на цените на руския суров петрол се подготвяше от месеци, тъй като САЩ изразиха загриженост, че забраната на ЕС за руския петрол и свързаните застрахователни и финансови услуги ще доведе до пагубен скок на цените. Все пак договореното сега ниво е с около 10 долара над ключовия за Русия клас Urals, което предполага, че въздействието му върху тези потоци може да е ограничено. В Азия обаче таванът е под цената на суровия ESPO, който се товари от Далечния изток на Русия.