Спад в търсенето намалява производствената дейност в Европа и Азия

Фирмите „не очакват нещата да се подобрят скоро“, въз основа на „невероятно лоша“ 12-месечна перспектива

14:36 | 1 декември 2022
Автор: Клер Джиао и Александър Вебер
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Заводите в Европа и Азия изпитваха трудности през ноември поради отслабването на глобалното търсене, като натискът вероятно няма да отслабне през следващите месеци.

Бизнес проучвания на S&P Global в четвъртък посочиха свиваща се активност и лоша перспектива в широки части на двата региона. Азиатските производители се подготвят за по-нататъшно свиване на разходите от страна на клиенти в САЩ и Европа, където най-бързата инфлация от десетилетия тежи на компаниите и домакинствата.

Темпото на спада в еврозоната обаче се забави, което е сигнал, че широко очакваната рецесия може да се окаже по-малко тежка от първоначалните опасения. По-слабото търсене също помогна за облекчаване на натиска върху разходите, свързан с логистичните проблеми.

„Очакванията за бъдещото производство се повишиха леко поради подобрените сигнали за веригата за доставки и енергийния пазар, като последните бяха подкрепени от по-топлото от обикновено есенно време“, каза в изявление икономистът на S&P Global Крис Уилямсън. „Но доверието остава сред най-ниските, наблюдавани през последното десетилетие.“

Глобалната икономика се охлажда в резултат на скока на цените и несигурността, подклаждана от войната на Русия в Украйна. Централните банки, междувременно, продължават да действат агресивно, за да овладеят инфлацията, което тежи върху покупателната способност.

Производството току-що беше започнало да се възстановява от свързаните с пандемията блокирания и прекъсвания на веригата за доставки, което прави глобалното забавяне нарастващо безпокойство.

Докато PMI в еврозоната се повиши до 47,1 от 46,4 през предходния месец, то остана под 50 - линията, разделяща разширяването от свиването. Германия, Нидерландия и Испания са с най-лоши резултати в доклада.

Пазарът на труда в региона обаче се задържа. Коефициентът на безработица спадна до рекордно ниските 6,5% през октомври, показват отделни данни в четвъртък.

Най-рязко влошаване в Азия регистрира Виетнам. Неговият PMI падна до 47,4 през ноември от 50,6 през октомври - за първи път от повече от година показателят падна под 50.

В Япония показателят падна под този праг за първи път от почти две години. Центровете за електроника Тайван и Южна Корея също се забавиха, тъй като производителите ограничиха покупките и запасите на фона на по-слабото задгранично търсене.

Спадът на производството в Тайван – чийто PMI се повиши леко спрямо октомври, но все още беше в значителна степен на свиване до 41,6 – „подчертава най-слабото представяне на сектора от световната финансова криза през 2009 г.“, каза Анабел Фидес, асоцииран директор по икономика в S&P Global Market Intelligence, в изявление, придружаващо данните.

Тя каза, че фирмите „не очакват нещата да се подобрят скоро“, въз основа на „невероятно лоша“ 12-месечна перспектива. „Все по-предизвикателната глобална икономическа среда“ на инфлационен натиск и затягащи се финансови условия „се очаква да ограничи представянето през следващите месеци“.

В Китай показателят за производствената активност, публикуван съвместно от Caixin и S&P Global в четвъртък, достигна 49,4 през ноември, оставайки под границата от 50 за четвърти пореден месец. Това последва мрачните показания на PMI в сряда, когато официалните индекси, измерващи производствения и непроизводствения сектор, паднаха до най-ниските нива след блокирането в Шанхай през април.

Въздействието на новите огнища на Covid и свързаните с тях ограничения беше очевидно, според данните. Компаниите намалиха покупателната активност и съкратиха още повече персонала, докато фабричното производство спадна с по-бърз темп, отколкото през предходния месец на фона на ограниченията за движение, се казва в изявление на S&P Global.

Имаше няколко положителни показания в Югоизточна Азия, където производствените PMI за Тайланд и Индонезия продължиха да се разширяват - макар и с по-бавни темпове през ноември от предишния месец. Филипините бяха открояващи се с най-добрия индекс на PMI в региона от 52,7.