Природните бедствия причиниха загуби за 260 милиарда долара през 2022 г.

Макар щетите да са с 11% по-малко от миналата година, сумата все още е доста над средната стойност за 10 години от 207 милиарда долара

18:10 | 1 декември 2022
Автор: Лесли Кауфман
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Когато ураганът "Иън" връхлетя във Флорида през септември, носейки екстремни ветрове и проливни дъждове, той причини между 50 и 65 милиарда долара застрахователни щети. Това го прави не само най-скъпото природно бедствие за тази година, но и втората най-скъпоструваща застрахователна загуба след урагана "Катрина" през 2005 г., според доклад на Swiss Re Institute, изследователското звено на презастрахователния гигант.

Годишният доклад, който разглежда загубите от природни катастрофи като наводнения, урагани и горски пожари, изчислява, че общите икономически загуби ще достигнат 260 милиарда долара през 2022 г. Това е с 11% по-малко от миналата година, но все още е доста над средната стойност за 10 години от 207 милиарда долара. Само част от щетите през 2022 г. са застраховани, но застрахованите загуби следват подобна тенденция. Очаква се те да достигнат 115 милиарда долара тази година, с 6% под миналата година, но по-високо от средното за 10 години от 81 милиарда долара.

Застрахованите загуби са в дългосрочна тенденция на нарастване от известно време, според Swiss Re, и екстремните събития, причинени от изменението на климата, носят голяма част от вината.

„Екстремните метеорологични явления доведоха до високи застрахователни загуби през 2022 г., което е в основата на риск, който се увеличава и се разгръща на всеки континент“, каза в изявление Мартин Бертог, ръководител на презастрахователя за опасности от катастрофи. „Когато ураганът "Андрю" връхлетя преди 30 години, никога преди това не беше имало загуба от 20 милиарда щатски долара – сега имаше седем такива урагана само през последните шест години.“

Изменението на климата води до затопляне на океаните, което допълнително засилва силата на бурите. Тази година видяхме относително малко големи урагани в САЩ, но докладът подчертава заплахата дори един голям ураган да удари гъсто населено крайбрежие, както направи "Иън".

Ердем Караджа, ръководител на отдела за опасности от катастрофи в САЩ за Swiss Re, каза, че ураганите традиционно причиняват щети от вятър и буря, но изменението на климата означава, че сега носят повече дъждове и наводнения. То също така разширява отпечатъка на бурите. "Иън", посочи той, доведе до наводнения далеч отвъд западното крайбрежие на Флорида, където бурята достигна сушата, в централното и източното крайбрежие на щата и в Каролините.

Застрахователната индустрия също продължава да бъде измъчвана от това, което е известно като вторични опасности, потвърждава докладът. В исторически план застрахователите са смятали ураганите и земетресенията за единствените бедствия, които могат да причинят чудовищни ​​щети. Всичко останало — включително проливни дъждове, които не са свързани с урагани и горски пожари — бе поставено във вторична категория. Но благодарение на изменението на климата тези събития станаха както смъртоносни, така и по-разрушителни.

През 2022 г. вторичните опасности включват проливни дъждове, допринесли за наводнения в Австралия през февруари и март миналата година — които причиниха щети за 4 милиарда долара, което ги прави най-скъпоструващите природни бедствия в страната — и силни градушки в Европа.

Друг презастраховател, Munich Re, каза, че ураганите и тропическите бури само в Атлантическия океан са причинили около 110 милиарда долара щети и загуби тази година, като "Иън" е отговорен за 100 милиарда долара от тях.