Петролът поскъпва за трети ден в очакване на решението на ОПЕК+

West Texas Intermediate се покачи над $79 за барел, след като добави 2,5% през предходните две сесии

09:30 | 30 ноември 2022
Обновен: 10:17 | 30 ноември 2022
Автор: Йончан Чин
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цената на петрола се увеличи за трети ден, след като данните от индустрията посочиха значително намаляване на запасите от суров петрол в САЩ, а инвеститорите очакват срещата на ОПЕК+, на която групата може да се съгласи да намали производството.

West Texas Intermediate поскъпна над $79 за барел, след като добави 2,5% през предходните две сесии. Американският петролен институт съобщи, че запасите са намалели с почти 8 милиона барела миналата седмица, според хора, запознати с цифрите. Официалните данни се очакват по-късно в сряда.

Страните от ОПЕК+ ще се срещнат виртуално на 4 декември и има спекулации, че алиансът отново ще се съгласи да намали доставките, за да се противопостави на слабостта на пазара. Срещата идва ден преди крайния срок за санкции на Европейския съюз срещу потоците от руски суров петрол, въпреки че свързаният таван на цените все още не е финализиран.

Цената на суровия петрол се понижи с около 9% този месец поради опасения, че глобалното икономическо забавяне ще подкопае търсенето на енергия, като широко наблюдаваните пазарни показатели сигнализират за достатъчно краткосрочно предлагане. Търговците също следят събитията в засегнатия от вируси Китай, докато Пекин настоява за повече ваксинации сред възрастните хора, ход, смятан за решаващ за евентуално повторно отваряне и който дойде след вълна от протести.

„Въпреки че можем да видим положителна реакция на всякакви индикации за по-нататъшно ограничаване на предлагането от страна на блока, може да отнеме много повече, за да се убедят пазарите в устойчиво обръщане на тенденцията нагоре“, каза Йеап Джун Ронг, пазарен стратег в IG Asia Pte. „Прогнозата за търсенето ще играе важна роля.“

Данните от Китай в сряда подчертаха предизвикателствата, като цифрите показват, че дейността във фабриките и услугите се е свила допълнително през ноември, тъй като рекордният брой случаи на Covid предизвика широко разпространено ограничаване на движението.

Ключовите времеви спредове сигнализират за обилно предлагане в краткосрочен план, като бързите спредове на Brent и WTI - разликата между най-близките два договора - са в низходящ модел на контанго. Цифрата за Brent беше 1,31 долара за барел в контанго, в сравнение с 66 цента в противоположната структура на обратно контанго миналата седмица.

Дипломатите на ЕС търсят компромис относно нивото на ценовия таван за руски петрол, който е сред ходовете за наказване на Москва за войната срещу Украйна чрез ограничаване на приходите, като същевременно искат да поддържат потоците суров петрол от страната. Съветникът по енергийната сигурност на САЩ Амос Хохщайн каза, че планът трябва да постигне „деликатен баланс“.