Мъск е съкратил екипа на Twitter, който се бори със сексуалното насилие над деца

Twitter казва, че е спряла да контролира дезинформацията за Covid

09:01 | 30 ноември 2022
Обновен: 09:18 | 30 ноември 2022
Автор: Оливия Солон и Джилиан Дойч
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Илън Мъск драстично намали размера на екипа на Twitter Inc., посветен на борбата със сексуалната експлоатация на деца в платформата, съкращавайки глобалния екип от експерти наполовина и оставяйки след себе си претоварен скелетен екип, казаха източници на Bloomberg.

Екипът вече разполага с по-малко от 10 специалисти, които да преглеждат и ескалират доклади за сексуална експлоатация на деца, казаха трима души, запознати с въпроса, пожелали анонимност. В началото на годината Twitter имаше екип от около 20 души, казаха те.

Междувременно, стана известно, че платформата вече няма да премахва дезинформация относно Covid-19.

Това идва в момент, когато законодателите в Европейския съюз и Обединеното кралство планират широкообхватни правила за онлайн безопасност, които ще изискват социалните медийни платформи да защитават по-добре децата или да бъдат изправени пред значителни глоби.

Twitter не отговори на искане за коментар.

Екипът – смесица от бивши служители на правоприлагащите органи и експерти по безопасността на децата, базирани в САЩ, Ирландия и Сингапур – беше натоварен преди съкращенията, работейки дълги часове, за да отговори на потребителски сигнали и правни искания, казаха хората. Те бяха отговорни за спирането на разпространението на материали за сексуално малтретиране на деца, случаи на онлайн склоняване към сексуални действия и материали, които обявяват сексуалното привличане към непълнолетни като идентичност или сексуална ориентация.

Миналата седмица Мъск обяви, че „премахването на детската експлоатация е приоритет №1“ и призова хората „да отговорят в коментарите, ако видите нещо, което Twitter трябва да адресира“.

Някои видни хаштагове, свързани със сексуалната експлоатация на деца, бяха премахнати, откакто Мъск пое управлението - промени, които са били в процес на работа преди той да се присъедини, казаха хората. И все пак, борбата с този тип съобщения не винаги е толкова проста, колкото премахването на туитове, съдържащи обидните хаштагове, тъй като много от тях имат друга, безобидна цел, казаха те. Нарушителите също постоянно променят термините, които използват, за да избегнат разкриването си.

Въпреки че инструментите, базирани на изкуствен интелект, могат да бъдат полезни за идентифициране на изображения, които вече са прегледани и категоризирани като материали за сексуална експлоатация на деца от правоприлагащите органи, прегледът от хора е особено важен за разбирането на нюансите на склоняването към секс и други експлоатационни поведения, идентифициране на неизвестни преди това вредни изображения и видеоклипове и разбиране на регионалните различия в закона, казаха хората. От хората също се изисква да отговарят на искания от правоприлагащите органи като част от криминални разследвания.

Загубата на специалисти в Европа и Сингапур ще направи особено предизвикателство управлението на неанглоговорящите пазари, казват хората.

Тези специалисти работят в тясно сътрудничество със специализирани продуктови мениджъри и инженери, за да изградят инструменти и автоматизация, за да спрат разпространението на материала, както и изпълнители на трети страни, които помогнаха за сортирането на публикации, за които потребителите докладваха. Въпреки че само няколко служители бяха съкратени в първия кръг от съкращения, екипът беше на практика унищожен, когато Мъск призова работниците на Twitter да се ангажират с „хардкор“ култура или да загубят работата си, казаха хората. Хората казаха, че Мъск не е създал среда, в която екипът да иска да остане.

Напускането им беше част от по-широкото намаляване на екипа за доверие и безопасност на Twitter, който напусна, след като Мъск изпрати ултиматума си този месец, казаха хора, запознати с въпроса. Компанията също така загуби значителен брой от служителите си, които блокират чуждестранни кампании за дезинформация в платформата, а цели части от аудиторията на Twitter са оставени без модериране на съдържанието, каза един от хората. В Азиатско-тихоокеанския регион остана само един изпълнител, нает да помага със спама на корейския пазар, каза лицето.

Twitter също съкрати редица изпълнители, които са помогнали за модерирането на съдържание, съобщи Axios. Социалните медийни платформи, включително Facebook, TikTok и Twitter, използват външни модератори, за да помогнат за пресяването на маркирани публикации за нарушения.

За разлика от други видове вредно съдържание, което нарушава правилата на Twitter, е незаконно платформата да хоства материали за сексуално малтретиране на деца и в зависимост от държавата има изисквания за сваляне и докладване на материали в рамките на определени срокове.

В Обединеното кралство законопроектът за онлайн безопасността дава на регулаторите правомощието да глобяват платформи, хостващи генерирано от потребителите съдържание, включително Twitter и други приложения за социални медии, до 10% от приходите им, ако не успеят да контролират ефективно своите платформи.

ЕС също така планира регламент, който ще изисква от технологичните компании да предприемат по-агресивен подход към откриването на материали със сексуално насилие.

Противоречивото предложение на Европейската комисия ще даде на съдилищата правомощия да изискват от компаниите да сканират за материали в съобщенията, дори ако те са криптирани от край до край. Комисията също така иска компаниите да откриват непълнолетни лица чрез изкуствен интелект и да използват проверка на възрастта, за да намерят непълнолетни в техните платформи.

„Илън Мъск беше много вокален относно своя ангажимент за справяне със сексуалното насилие над деца онлайн“, каза Илва Йохансон, еврокомисарят, отговарящ за предложението. "Напълно очаквам той да изпълни тези публични ангажименти."

„Наличието на опитни експерти и екипи, както и тези, запознати със законодателството на ЕС, ми се струва очевидна отправна точка, от която да разширим тази борба“, каза тя.

Covid дезинформация

Twitter Inc. заяви, че слaгa край на политика, предназначена да потиска невярна или подвеждаща информация за Covid-19, част от поляризиращата мисия на Илон Мъск да преработи социалната мрежа като място за немодерирана реч.

Като отхвърли правилото за Covid, компанията повече няма да прилага етикети към публикации, съдържащи неистини относно болестта, или да предоставя допълнителна коригираща информация, както правеше преди. Очевидно вече няма да премахва неточни туитове или да забранява обидни акаунти.

Компанията разкри промяната в бележка, добавена към страница на нейния уебсайт, очертаваща старата политика на Covid. В него се казва, че Twitter е спрял да прилага правилото на 23 ноември.

Twitter не отговори веднага на искане за коментар. Sky News съобщи за ревизията по-рано във вторник.

Над 11 000 акаунта бяха спрени и над 97 000 материала с подвеждащо съдържание бяха премахнати от момента, в който Twitter въведе политиката на Covid през януари 2020 г. до момента, когато тя приключи миналата седмица, според данни на уебсайта на Twitter.

Twitter получава чести критики за липсата на действия срещу дезинформацията през последното десетилетие. Критиките бяха засилени по време на президентството на Доналд Тръмп поради неговите противоречиви туитове, включително такива, които нарушават политиките на Twitter относно дезинформацията за коронавирус. Мъск реши да възстанови акаунта на Тръмп в Twitter този месец, въпреки че бившият президент все още не е публикувал от него.