Ерата на тълпите на "Черния петък" спря с пандемията и вероятно няма да се върне

Купувачите в САЩ започват празничния сезон с приглушен "Черен петък" - ,пазарува се онлайн, разходите се разпределят за по-дълъго

11:30 | 26 ноември 2022
Обновен: 12:31 | 26 ноември 2022
Автор: Брендън Кейс,Жанет Нойман,Оливия Рокеман
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Търговците на дребно в САЩ направиха големи отстъпки на "Черния петък", за да се освободят от раздутите си запаси, но клиентите реагираха само със скромен трафик, оставяйки рентабилността на много вериги под въпрос. 

В късната сутрин в търговския център Stamford Town Center в Кънектикът тълпите бяха малобройни, като в Kay Jewelers имаше малко купувачи, а във Forever 21 - само малка опашка. Двойка в суперцентър на Walmart Inc. близо до Далас се радваше на липсата на тълпи, докато купуваше подаръци за внуците си. В търговския център "Стоунстаун" в Сан Франциско купувачите бяха малко и далеч. 

"Чувствам се като в нормален ден" - каза Мигел Мартинес, 35-годишен началник на склад, докато се разхождаше с 12-годишната си дъщеря Джейлън из магазина на Target Corp. в северната част на Чикаго. Мартинес каза, че е намалил разходите си за кабелна телевизия и Netflix, за да си позволи подаръци за четирите си деца. Той определи намаленията в "Черния петък" като "доста добри", тъй като си взел няколко високоговорителя Amazon Echo Dot, пистолети Nerf и кукла Disney Encanto.

Потребителите в САЩ продължават да харчат, но стават все по-предпазливи, след като тази година се сблъскаха с най-високите нива на инфлация от четири десетилетия насам. Те също така са по-внимателни към сделките, а търговците на дребно - много от които все още са затрупани с наличности след погрешна преценка на намаляването на търсенето - се опитват да изпъкнат, като предлагат най-сериозните отстъпки отпреди пандемията.

Умерен растеж
Сезонът на празничното пазаруване в САЩ вероятно ще отбележи скромен до равномерен ръст на годишните продажби, каза Мелиса Минков, директор по стратегията за търговия на дребно в дигиталната консултантска компания CI&T. "Това все още е победа", каза тя, като противопостави перспективите на Великобритания, където високата инфлация накара потребителите да намалят чувствително разходите си. Все пак големите намаления на "Черния петък" вероятно ще притиснат търговците на дребно.

"Печалбите няма да бъдат такива, каквито търговците на дребно искат да бъдат", каза Минков. Това отчасти се дължи на факта, че те "не могат да прехвърлят всички инфлационни разходи върху потребителите".

Разходите за онлайн търговия в Деня на благодарността са нараснали с 2,9% до 5,29 млрд. долара, според Adobe Analytics. Това е много по-малко от инфлацията в САЩ, която е почти 8% през 12-те месеца, приключили през октомври. От Salesforce Inc. заявиха, че средната потребителска отстъпка на "Черния петък" се очаква да бъде по-голяма от 30%, в сравнение с 28% през миналата година и близо до 33% през 2019 г. Най-големите отстъпки са били при домакинските уреди, облеклото и грижата за здравето и красотата.

Но купувачите намаляват разходите си в отговор на по-високите цени, каза Роб Гарф, вицепрезидент на Salesforce за търговията на дребно. 

"Хората просто купуват по-малко продукти, защото техните долари не могат да купят толкова, колкото можеха преди", каза Гарф.

Самотна среда
В Crossgates Mall в Олбъни, Ню Йорк, евтините марки и по-висококачествените бутици на дребно имаха най-голям поток от посетители, докато магазините от средния сегмент бяха безлюдни. 

В Old Navy на Gap Inc., който предлагаше 60% намаление на повечето стоки, опашката беше толкова дълга, че някои купувачи просто излизаха още щом влязат в магазина. 

Големи тълпи от хора в по-високия сегмент привлякоха любимият магазин за спортни облекла Lululemon Athletica Inc., в който имаше само няколко стелажа с намалени стоки, и Aerie на American Eagle Outfitters Inc., популярна марка за интимно облекло сред купувачите от поколението Z. В същото време в магазини като Banana Republic на Gap, Macy's Inc. и Urban Outfitters Inc. нямаше никакви опашки, а само шепа купувачи. 

Добрият трафик в някои магазини за търговия на дребно показва, че много потребители в САЩ все още харчат с голяма скорост. В претъпкания магазин на Best Buy Co. близо до международното летище Далас-Форт Уърт до вратата бяха спрели половин дузина коли, за да вземат големи телевизори и други електронни стоки. В близкия търговски център Grapevine Mills, където се предлагат намаления, беше толкова претъпкано, че Шауанда Милър вдигна ръце и си тръгна. 

"Дори не искам да говоря за това, толкова беше претъпкано там", каза 43-годишната Милър. "Ще се върна друг ден".

Без чакане
Но подобни тълпи изглежда са били изключение. На опашката на касата в раздела за играчки в магазин Macy's в Стамфорд, Кънектикът, нямаше чакащи, а касиерката каза, че магазинът се е подготвил за повече купувачи. В " Walmart в предградията на Далас касиерите също стояха в готовност и нямаше опашки, което устройваше Вероника Гонзалес и Карлос Гарсия, двойка от Корпус Кристи, Тексас. 

"Хубавото е, че не се налага да влизаш в 5 часа сутринта, а всичко, което търсим, е тук", каза Гонзалес. Гарсия каза, че "всичко е за внуците", докато буташе пазарска количка, пълна с чаршафи, куфари и играчки. 

Ерата на тълпите на "Черния петък" спря с пандемията и вероятно няма да се върне, тъй като все повече потребители пазаруват онлайн и разпределят разходите си за по-дълъг период. "Историческата шумна атмосфера на "Черния петък" може би е в миналото", казва в доклад Едуард Юрума, анализатор на търговията на дребно в Piper Sandler.

Зад умерените тълпи стоят хора като 60-годишната Тереза Посиаск, която пазарува в Target в Чикаго за своята малка детска градина. Тя също така е търсила подаръци за племенниците си. В количката ѝ имаше подаръчен пакет с английска сол, филм за фотоапарат Fujifilm Instax, три плюшени динозавъра и пъзел.

Посиаск каза, че планира да похарчи около 2000 долара по време на празниците - приблизително толкова, колкото и миналата година. Но при високата инфлация парите ѝ не стигат за толкова много неща, колкото преди. 

"Опитвам се да се вместя в бюджета си, но установявам, че трябва да похарча повече, за същите неща", казва тя.