Петролът се готви за трета седмична загуба, Brent спада с близо 3%

В Китай, най-големият вносител на петрол в света, ежедневните инфекции с Covid достигнаха рекорд тази седмица

09:30 | 25 ноември 2022
Обновен: 10:04 | 25 ноември 2022
Автор: Йончин Чан
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът се насочва към трета седмична загуба, докато Европейският съюз обмисля по-висока от очакваното горна граница на цените на руския суров петрол и опасенията за забавяне застрашиха перспективите за търсенето.

Brent беше стабилен под 86 долара за барел, като глобалният бенчмарк се насочва към спад от почти 3% за тази седмица. Европейските дипломати продължават да обсъждат колко висока трябва да бъде горната граница, подчертавайки несъгласията между държавите-членки.

Знаците за предизвикателства пред търсенето се натрупват. В Китай, най-големият вносител на петрол в света, ежедневните инфекции с Covid достигнаха рекорд тази седмица, което накара служителите да засилят ограниченията. Междувременно Институтът за международни финанси прогнозира, че световната икономика ще бъде толкова слаба през следващата година, колкото беше през 2009 г. след финансовата криза, в същото време конфликтът в Украйна продължава.

Този месец суровият петрол поевтиня, преобръщайки печалбите, постигнати през октомври, след като ОПЕК+ обяви намаляване на производството. В знак на позицията на групата преди срещата ѝ следващия месец иракският министър на петрола Хайян Абдул Гани даде подкрепа на коалицията и сигнализира, че ще координира позициите си с фактическия лидер Саудитска Арабия.

„Суровият петрол се бори с низходящи фактори от последните няколко сесии на фона на страхове от рецесия и увеличаване на случаите на Covid в Китай“, каза Равиндра Рао, ръководител на изследването на суровините в Kotak Securities Ltd. в Мумбай. „Таванът на цената на руския петрол между 65 и 70 долара няма да окаже голямо влияние“, тъй като вече се търгува на тези нива, добави той.

Широко наблюдаваните диференциали сигнализират за по-слаб пазар, а бързият спред на WTI е в контанго, модел, сочещ достатъчно предлагане в краткосрочен план. Разликата беше 11 цента за барел в сравнение с 80 цента при обратно контанго преди две седмици. Бързият спред на Brent се стесни до 7 цента за барел в обратно контанго спрямо $1,78 преди месец.

Планът за ограничаване на цените е част от отговора на ЕС и Г-7 и усилията Русия да бъде санкционирана заради нахлуването в Украйна чрез намаляване на нейните приходи, като в същото време позволява на други държави да продължат вноса. Въвеждането на таван от западните страни "с голяма вероятност" ще има негативен ефект върху енергийния пазар, предупреди Путин.