Напускането на ИТ специалисти започва да тежи върху руската икономика

Мобилизацията на президента Владимир Путин за войната в Украйна доведе до спад на продажбите и бягство на добре платени служители в чужбина

19:20 | 22 ноември 2022
Автор: Даниел Николов
Руснаци преминават през граничния пункт с Грузия. Снимка: Bloomberg
Руснаци преминават през граничния пункт с Грузия. Снимка: Bloomberg

Второ изселване на руски технологични работници, подтикнато от военната мобилизация през септември, се очертава като пречка за икономиката, която вече изпитва трудности заради по-ниските цени на енергията.

Заповедта на президента Владимир Путин за мобилизиране на 300 000 мъже накара бизнеса и потребителите да бъдат предпазливи относно разходите, поне временно, докато наблюдаваха как служителите тръгват към армията или към границите, за да избягат от призовката.

Дмитрий Сизон, съосновател и главен технологичен директор на базираната в Русия софтуерна компания MarketGuru.io, казва, че бизнесът се е забавил драстично по това време. „Хората не работеха. Бяха или на път, или в четиридневното задръстване на границата с Грузия, или бяха в офиса и слушаха момичетата в офиса да плачат“, споделя Сизон за първите няколко дни след обявяването на заповедта за мобилизация пред The Wall Street Journal.

Около една четвърт от техническия екип на компанията е напуснал страната след обявяването на мобилизацията и работи дистанционно, каза той. Компанията MarketGuru.io продава аналитичен софтуер на независими продавачи на онлайн пазари като Wildberries, подобен на Amazon бизнес в Русия.

MarketGuru.io, която е базирана в южния руски град Таганрог, само на около 45 км от украинската граница, каза, че продажбите първоначално са спаднали, но промоциите са помогнали за възстановяване на бизнеса.

„Има клиенти, които са променили мнението си, защото се страхуват, страхуват се какво ще им донесе утрешният ден“, казва Сизон.

Проучване на руската компания за човешки ресурси Ventra, проведено през септември, точно преди обявяването на мобилизацията, установи, че 25% от ИТ работниците в Русия обмислят да напуснат страната и че 6% вече са го направили тази година. Подобна констатация дойде от проучване през лятото на Руската асоциация за електронни комуникации, където 21% от отговорилите казаха, че обмислят преместване.

Николай Комлев, директор на Руската асоциация на индустрията за информационни и компютърни технологии, каза, че приблизително два до три пъти повече ИТ работници са напуснали Русия след заповедта за мобилизация, отколкото при първата вълна на заминавания през пролетта. Работниците напуснаха въпреки уверенията на правителството, че технологичните работници няма да бъдат включени в мобилизацията. Оттогава правителството каза, че е извикало целевия си брой наборници.

Технологичният сектор представляваше малко под 6% от брутния вътрешен продукт, но беше една от най-бързо развиващите се части на икономиката преди войната, според икономисти от Брянския държавен технически университет. Той създаде сравнително високоплатени работни места, които свързваха руски работници със западни компании, често директно или чрез договори за аутсорсинг на технологии. Изселването е както финансов удар, така и още един пример за това как икономиката на Русия се е обърнала навътре.

„В Русия наистина са останали много малко топ ИТ специалисти“, каза Надя Петрова, основател и главен изпълнителен директор на фирмата за подбор на персонал HR Luna Park, която помага на чуждестранни компании да наемат технически таланти от Русия. Тя намира работа за новоемигрирали технически работници или за такива, които обмислят да напуснат Русия.

Руската централна банка заяви в края на октомври, че икономиката ще се свие между 3% и 3,5% тази година. Това ще бъде най-дълбоката рецесия от всяка голяма икономика в света тази година.

Йоханес Вакс, асистент професор във Виенския университет по икономика и бизнес, изследва количествено изтичането на мозъци сред руските разработчици. Той определя местоположението на акаунти на руски разработчици в GitHub, софтуерна платформа, където разработчиците си сътрудничат.

Към 8 ноември около 13% от руските разработчици са посочили нова държава тази година, а други 13% са скрили местоположението си, процент, който е около четири пъти по-висок от този за разработчиците от сравними държави. Най-активните руски разработчици в GitHub също са по-склонни да променят местоположението си, показва неговото изследване.

„Бих изчислил, че около един на всеки пет разработчици сега е другаде“, каза проф. Уакс.

Икономическият ефект от напускането ще удари държавния бюджет, който вече беше на дефицит поради разходите за войната и увеличените социални разходи, съчетани със спада на цените на енергията.

Работещото население на Русия вече намалява и напускането ще навреди на потребителските разходи, каза Сергей Жаворонков, руски икономист и член на борда на фондация Liberal Mission. Сега, каза той, някои хора биват назначени, някои емигрират, а някои се опитват да се скрият от наборна служба в неформалната парична икономика: „Данъчното бреме расте върху останалата работна сила.“

През февруари стартъпът за споделено пътуване inDrive, базиран в Маунтин Вю, Калифорния, имаше около 1200 служители в Москва и сибирския град Якутск, където беше основана компанията.

„Ще имаме нула работници там до края на годината“, каза главният изпълнителен директор на inDrive Арсен Томски.

Компанията вече е преместила около 800 служители, предимно в Казахстан и Кипър, преди мобилизацията. Това ускори плановете на inDrive за преместване на останалите работници, каза Томски. Тези, които не искат да се преместят, ще бъдат съкратени, каза той.

„Хората са в опасност“, каза Томски, имайки предвид заплахата служителите да бъдат призовани и риска от по-широка вътрешна нестабилност в страната. „По-добре е да сме извън Русия."

За Томски, който инвестира в технологии, изкуства и екологична устойчивост в родния си регион Якутия, ситуацията е сърцераздирателна.

„Местната икономика е силно зависима от петрола и газа“, каза той. „Опитах се да убедя всички, че трябва да заложим на интелектуалната сфера... Това стана трудно и невъзможно.“