Хардкор ултиматумът на Мъск причини бягство от Twitter, която затвори офисите

Напускането на служители заплашва нормалните операции на компанията

08:31 | 18 ноември 2022
Обновен: 09:48 | 18 ноември 2022
Автор: Кърт Вагнер и Дейви Алба
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Илон Мъск даде на служителите на Twitter Inc. ултиматум или да се ангажират с новата „хардкор“ работна среда на компанията, или да напуснат. Много по-голям брой от тях отказаха да приемат, отколкото той очакваше, което потенциално изложи на риск операциите на Twitter, според източници на Bloomberg.

Толкова много служители решиха да напуснат, че създаде огромно объркване относно това кои хора все още трябва да имат достъп до собствеността на компанията. Twitter затвори офисите си до понеделник, според бележка, видяна от Bloomberg. „Моля, продължавайте да спазвате политиката на компанията, като се въздържате от обсъждане на поверителна информация в социалните медии, с пресата или другаде“, се добавя в бележката.

Мъск се опита в последните часове преди крайния срок да убеди хората да останат. Ключови служители бяха поканени на срещи, когато крайният срок в четвъртък вечерта наближаваше, за да чуят предложения за бъдещето на социалната мрежа, според хора, запознати с въпроса. Мъск, който по-рано каза, че е категорично против дистанционната работа, изпрати последващ имейл в четвъртък, смекчавайки тона си.

„Всичко, което се изисква за одобрение, е вашият мениджър да поеме отговорността да гарантира, че приносът ви е отличен“, пише той, добавяйки, че служителите трябва да имат лични срещи с колегите си не по-малко от веднъж месечно.

Това не беше достатъчно. Вътрешните комуникационни канали на Twitter са пълни със служители, предлагащи поздравителни емотикони, които се превърнаха в символ за напускане на компанията.

Някои служители, които напускаха, спекулираха, че толкова много хора напускат, заедно със знанията си за това как работи продуктът, че социалната мрежа може да има проблеми с отстраняването на проблеми или актуализирането на системите по време на нормалните си операции, според хора, запознати с въпроса.

Бъдещето на Twitter също се усложнява от евентуален преглед на сделката на Мъск от правителството на САЩ, казаха запознати по-рано.

В сряда Мъск поиска от служителите официално да заявят дали желаят да продължат да работят в компанията – ангажимент, който включва „работа дълги часове с висока интензивност“. Те имаха време до 17 часа в четвъртък, за да попълнят формуляра в Google.

Формулярът включва само един възможен отговор: „Да“. На всеки, който не успее да попълни формуляра до крайния срок, беше казано, че ще напусне компанията с три месеца обезщетение.

Ултиматумът от Мъск дойде по-малко от две седмици, след като той уволни 50% от работната сила на Twitter, или приблизително 3700 служители. Много от тях се консултираха с адвокати тази седмица, за да решат какво да правят. Формулярът не включваше почти никакви подробности за пакетите за обезщетения и не беше веднага ясно дали ако напуснат компанията, ще получат правна защита, която ще им позволи да запазят наградите за придобиване на акции или да поддържат застрахователно покритие.

Мъск върна лидери, които бяха напуснали, или като част от собствените му съкращения, или чрез оставка, за да убеди другите да останат, каза един от хората. Един завръщащ се лидер е Ела Ъруин, която ще управлява служителите в Trust and Safety.

Мъск по-късно изпрати последващ имейл за отдалечена работа, според екранна снимка, прегледана от Bloomberg. „Всеки мениджър, който невярно твърди, че някой, който му се отчита, върши отлична работа или че дадена роля е от съществено значение, независимо дали е отдалечена или не, ще бъде уволнен от компанията.“