Индонезия търси инвеститори за новата столица след излизането на SoftBank

Джакарта потъва, но експерти предупреждават, че правителството не може да си позволи амбициозния проект на Джоко Видодо

10:14 | 6 октомври 2022
Обновен: 11:00 | 6 октомври 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Индонезия се сблъсква с проблеми да привлече чуждестранни инвеститори, които да финансират развитието на нова столица на стойност 32 милиарда долара на покрития с джунгла остров Борнео, след като японската SoftBank оттегли подкрепата си през март.

„Много държави се интересуват от участие“ в плана на правителството да премести столицата от Джакарта в новокръстения град Нусантара, включително Китай, Япония и Южна Корея, настоя водещият служител на проекта.

„Надяваме се, че до края на тази година [ще] разберем колко инвеститори са много сериозни“, каза Бамбанг Сусантоно, ръководител на проекта за развитие на Нусантара, в интервю за Financial Times.

Нусантара е знаковият проект на президента Джоко Видодо, който смята новата столица за фундаментална за своето наследство след края на втория си мандат през 2024 г. Джакарта се намира върху блатиста местност и бързо потъва. Части от мегаграда, който има население от 30 милиона души, може да бъдат напълно потопени до 2050 г.

Видодо, който обяви проекта през 2019 г., беше критикуван, че прибърза със законопроект, налагащ преместването на столицата, особено след като финансирането на проекта не успя да се материализира.

Японският технологичен конгломерат SoftBank се оттегли от проекта през март и не е обявен друг голям инвеститор, въпреки че Азиатската банка за развитие помага при планирането и набирането на средства.

Сусантоно каза, че южнокорейски и японски групи се интересуват от споделяне на технологичен опит за зеления, интелигентен град и че „Китай се интересува на много фронтове, но ние все още обсъждаме ... тяхното участие”.

След среща през юли между Видодо и президента Си Дзинпин, китайското министерство на външните работи заяви, че Пекин ще вземе „активно участие“ в развитието на новата столица.

Индонезия каза, че публичните средства ще бъдат използвани само за 20 процента от проекта, когато бъде завършен през 2045 г., а новата столица ще бъде дом на 1,9 милиона души.

Експерти обаче изразиха съмнение, че правителството може да привлече такова ниво на частна подкрепа, сравнявайки Нусантара с други провалени целево построени столици като Найпидо в Мианмар.

„Държавата не може да си позволи това“, каза Джейми Дейвидсън от Националния университет на Сингапур, който е написал книга за политиката, възпрепятстваща инвестициите в инфраструктура в Индонезия.

Дори първият етап изглежда „твърде амбициозен“, каза Деден Рукмана, професор по градско планиране в университета A&M в Алабама. „Не можете просто да оживите всичко за по-малко от две години.“

Съществуват и опасения относно участието на Китай, което може да възпре западните инвеститори. „Мисля, че Китай ще бъде последната инстанция. Те искат инвеститори от други страни, но в крайна сметка може да се наложи да отидат в Пекин“, каза Сулфикар Амир от Сингапурския технологичен университет Нанянг.

План за президентския дворец  в Нусантара

Първият етап, финансиран от държавния бюджет на стойност 3,3 милиарда долара, обхващащ 921 хектара, е планиран да бъде завършен до 2024 г., като президентският дворец ще бъде завършен навреме за честването на годишнината от независимостта на страната.

Дворецът на вицепрезидента и щабовете на няколко министерства, въоръжените сили, полицията и държавни предприятия също ще бъдат завършени, каза Сусантоно.

„Искаме пълна екосистема“, каза той. „През 2024 г. можете да дойдете, можете да видите площадите, може да има Starbucks там, да посетите ресторанти, може би не само индонезийски, но и международни ресторанти.“