Китай усмирява „Един пояс, един път“, 1 трилион долара по-късно

След като заемите се влошиха и проектите замряха, Пекин обновява проблемната си инициатива

19:16 | 1 октомври 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китай похарчи трилион долара, за да разшири влиянието си в Азия, Африка и Латинска Америка чрез своята инфраструктурна програма „Един пояс, един път“. Сега Пекин работи върху преразглеждане на проблемната инициатива, според хора, участващи в изготвянето на политиките.

Забавящата се глобална икономика, съчетана с нарастващи лихвени проценти и по-висока инфлация, създадоха проблеми за страните да изплатят дълговете си към Китай. Заеми за десетки милиарди долари се провалиха и множество проекти за развитие бяха замразени. Западните лидери разкритикуваха кредитните практики на Китай, които някои нарекоха „дипломация на дългови капани“, което донякъде засрами Пекин. Много икономисти и инвеститори казаха, че кредитните практики на страната са допринесли за дългови кризи на места като Шри Ланка и Замбия, пише The Wall Street Journal.

След почти десетилетие на натиск върху китайските банки да бъдат щедри със заемите, китайските политици обсъждат по-консервативна програма, наречена "Един пояс, един път" 2.0 във вътрешни дискусии, която ще оценява по-строго нови проекти за финансиране, казаха замесените хора. Те също са станали по-отворени към идеята, че ще претърпят някои загуби по заеми и за предоговаряне на дълга, нещо, което преди не са искали да направят.

Китайският президент Си Дзинпин веднъж нарече инициативата „проект на века“, но преразглеждането разкрива ограниченията на неговата визия за прекрояване на глобалния ред. На среща през ноември с високопоставени служители Си отбеляза, че международната среда за „Един пояс, един път“ става „все по-сложна“ и подчерта необходимостта от засилване на контрола върху риска и разширяване на сътрудничеството според докладите на държавните медии от срещата.

Китайските банки вече рязко намалиха отпускането на заеми за нови проекти в страни с ниски доходи, тъй като се фокусираха върху прочистването на съществуващите си кредитни портфейли.

Близо 60% от задграничните заеми на Китай сега се държат от страни, смятани за финансово затруднени, в сравнение с 5% през 2010 г., според икономистите Себастиан Хорн, Кармен Райнхарт и Кристоф Требеш, които са писали за международния дълг.

Китай започна да работи с други кредитори за разрешаване на настоящото дългово блато. За да направи това, Пекин трябваше да изостави дългогодишната си съпротива срещу работата с международни институции като Парижкия клуб, асоциация на големи суверенни кредитори, включително САЩ, Япония и Франция. Пекин се координира с членовете на Г-20, за да преговаря за облекчаване на дълга в някои страни.

Процесът може да принуди китайските банки да приемат загуби, нещо, на което те отдавна се противопоставят. Години наред Пекин предпочиташе да удължава падежа на проблемните заеми, практика, известна във финансовата индустрия като „удължи и се преструвай“. Тази стратегия рискува да удължи дълговите неволи на страните, вместо да ги коригира.

Пекин също намали реториката си в държавните медии. Докато преди рекламираше икономическите ползи от китайското кредитиране за страните получатели, сега набляга на управлението на рисковете и подобряването на международното сътрудничество, каза Вейфън Жон, старши научен сътрудник, който проследява пропагандата на китайското правителство в мозъчния тръст Mercatus Center в университета "Джордж Мейсън".

„Китай се опитва да коригира курса“, каза Жон.

Държавният съвет, който служи като кабинет на Китай, както и най-голямата агенция за икономическо планиране на страната и Министерството на финансите, не отговориха на искания за коментар, нито централната банка на Китай или няколко банки, участващи в усилията за кредитиране на Китай. В писмено изявление външното министерство на Китай каза, че „ще работим с международната общност за насърчаване на висококачествено развитие на сътрудничеството „Един пояс, един път“.

Корените на програмата датират малко повече от десетилетие, когато Китай видя възможност за своите държавни финансови институции да разширят обхвата си и да спечелят по-добра възвръщаемост на своите парични наличности чрез инвестиции в чужбина.

Властите насърчиха кредиторите да финансират проекти като мини и железопътни линии, за да дадат възможност на развиващите се страни с природни ресурси да снабдяват по-добре китайския пазар и да създадат работни места за китайски изпълнители.

След като пое властта през 2012 г., Си разшири тези усилия и популяризира инициативата като част от своя план за разширяване на влиянието на Китай и изграждане на пазари за китайски стоки.

През 2015 г., когато сривът на фондовия пазар в Китай потисна вътрешното търсене, Пекин използва инициативата да изнася продукти в свръхпредлагане у дома, като стомана и текстил. Експортно-импортната банка на Китай и Китайската банка за развитие често изискваха страните, които се възползваха от тяхното финансиране, да се снабдяват от китайски доставчици.

Само за десетилетие, според външното министерство, Китай е раздал около 1 трилион долара заеми и други средства за проекти за развитие в почти 150 страни, като Еквадор и Ангола. Китай за първи път стана най-големият официален кредитор в света.

Правителството на САЩ и държавните институции на страната сега предоставят по-малко от половината от това, което Китай прави под формата на безвъзмездни средства и заеми за по-малко богати нации, според AidData, изследователска лаборатория към университета "Уилям и Мери" в Уилямсбърг, Вирджиния. И двете страни са били приблизително равни в десетилетието преди 2013 г.

Докато САЩ финансират почти всичките си задгранични проекти за развитие с помощи, Китай се държи по-скоро като банкер, каза Брадли Паркс, изпълнителен директор на AidData и съавтор на Banking on Beijing. Анализът на AidData показва, че за всеки долар помощ за страни с ниски и средни доходи, Китай е предоставил $9 дълг. Обратното е вярно за САЩ: за всеки долар дълг, който те предоставят на страните с ниски и средни доходи, те предоставят най-малко 9 долара помощ.

Кредитирането подхрани възраженията във Вашингтон и на други места, че Китай претоварва страните със скъп дълг, обвинение, което Пекин редовно отричаше.

През 2017 г. ръководителите на китайски банки вече се оплакваха на Пекин, че от тях се иска да финансират проекти, които нямат много изгледи за възвръщаемост, според ръководители, участващи в дискусиите. Някои кредитори заплашиха да спрат да подкрепят определени проекти, освен ако регулаторите не им позволят да изяснят, че тези заеми са „политически инструктирани“, казаха ръководителите, така че банките да не бъдат държани отговорни за неизпълнение.

Подтикнати от ентусиазма на Пекин, китайските банки дадоха заеми на страни с ограничен капацитет да ги изплатят. В Шри Ланка пристанищен проект, подкрепен с китайски пари, не успя да генерира достатъчно трафик за обслужване на дълга. Пакистан изостана с плащанията за електроенергия от нови китайски енергийни проекти, което доведе до енергийна криза.

Много страни кредитополучатели също натрупаха дългове от кредитори на частния пазар, които по подобен начин увеличиха кредитирането на развиващия се свят.

Китайските заемодатели започнаха да връщат стари заеми и да раздават нови, за да запазят проблемните заемополучатели. Те удължиха графиците за плащане и удължиха гратисните периоди, за да облекчат допълнително затрудненията при плащането, въпреки че често това не беше достатъчно.

Пакистан е получил около 23 милиарда долара нови заеми от китайски източници между 2017 г. и миналата година, според AidData - финансиране, което е имало за цел да подкрепи валутните резерви и кредитните рейтинги на страната, така че разходите за обслужване на дълга да не се повишат. В крайна сметка Пакистан така или иначе трябваше да потърси спасителна помощ от Международния валутен фонд.

През ноември 2020 г., с последиците от пандемията, които добавиха по-голям натиск върху кредитополучателите, Пекин се съгласи да подпише Общата рамка, международно усилие за облекчаване на дългове, одобрено от Г-20, което помага за координиране на преговорите за дълг между кредиторите.

Общата рамка е изградена на принципи като тези, използвани от Парижкия клуб, неформална група от големи нации кредитори, които търсят решения, когато страните имат проблеми с изплащането на дълга. Въпреки многократните покани да се присъедини към Парижкия клуб, Китай се съпротивлява.

Китайските банки често настояваха кредитополучателите да обещаят да изключат китайските заеми от преструктуриране в стила на Парижкия клуб с други кредитори, тактика, която потенциално може да помогне да се гарантира, че Китай ще получи плащания първи при всяко неизпълнение. Паркс от AidData установи, че близо три четвърти от китайските договори за заем съдържат клаузи „Без Парижки клуб“.

Отне шест седмици денонощни преговори през лятото на 2020 г. между Г-20, Парижкия клуб и Китай, за да накарат Пекин да постигне техническо споразумение за присъединяване към Общата рамка, според хора, запознати с преговорите. Отне още няколко седмици, за да бъде убеден Си да подпише.

Това, което накара Китай да се включи, беше убеждението, че китайските кредитори биха могли по-добре да защитават интересите си, ако се координират с други кредитори, казаха хората. За някои в Пекин Общата рамка осигури спасителен изход от дългогодишната съпротива срещу присъединяването към Парижкия клуб.

Министерството на финансите на Китай, което притежава дялове в големи китайски кредитори като Китайската банка за развитие, остава предпазливо дали да позволява на банките да поемат загуби по техните заеми, казаха хора, участващи в разискванията, особено във време, когато банките са подложени на контрол поради дълбокия спад в имотния сектор в Китай.

Централната банка твърди, че Китай трябва да бъде по-гъвкав в преговорите за преструктуриране на дълга, за да помогне за преодоляването на финансовата криза на нововъзникващите пазари, според хората.

Някои служители от Народната банка на Китай посочиха бързото повишаване на ставките на Федералния резерв като причина Китай да действа. Повишаването на лихвените проценти в САЩ води до покачване на стойността на долара и прави обслужването на външни дългове по-скъпо за развиващите се страни.

Китай напредва с преговорите, включващи кредиторите в Чад, Етиопия и Замбия, които някои китайски служители виждат като тест за новия подход.

Китайските кредитори първоначално отказаха да участват в преговорите за преструктуриране на дълговете на Замбия, след като в края на 2020 г. тя изпадна в неплатежоспособност по международни облигации на стойност 3 милиарда долара. Това се промени преди няколко месеца, когато Китай заедно с Франция стана съпредседател на комитета на кредиторите на Замбия.

Комитетът бързо постигна споразумение това лято за отключване на 1,4 милиарда долара спешно финансиране от МВФ. Сега се водят преговори за осигуряване на сделка за преструктуриране на 17 милиарда долара външен дълг на Замбия, една трета от които се дължи на 18 китайски заемодатели.

Пълно отстъпление по "Един пояс, един път" е малко вероятно. Си, който се стреми да удължи управлението си за трети мандат на конклава на Комунистическата партия следващия месец, продължава да вярва, че това има важна роля в насърчаването на ролята на Китай на световната сцена, ако се съди по последните му речи.

Въпреки всичките си проблеми, инициативата успя да привлече повече държави в орбитата на Пекин през последното десетилетие, като много страни получатели гласуваха заедно с Китай в ООН. По-предпазливото отпускане на заеми от страна на Пекин може да направи китайското финансиране по-малко привлекателно за някои страни, което ще затрудни спечелването на правителствата.

„Ако „Един пояс, един път“ ще запази значението си в разширяването на китайското влияние, на Китай може да се наложи да намери нов начин“, като например да се откаже от кредитирането в полза на предоставянето на безвъзмездни средства и друга помощ, каза Брад Сетсер, старши сътрудник и експерт по дълга в мозъчния тръст Съвет за международни отношения.

Китайските служители проучват други начини да направят "Един пояс, един път" по-устойчив, като формиране на публично-частни партньорства за намаляване на рисковете и преминаване към повече заеми с лихвени проценти под пазарните, казват хора, запознати с дискусиите. Пекин също сигнализира, че е по-отворен за работа с многостранни институции като Африканската банка за развитие при финансирането на нови проекти, казаха хората.