Банките на Уолстрийт ще платят $1,8 милиарда за нарушения при служебните комуникации

Единадесет компании, включително Goldman Sachs, Morgan Stanley, бяха наказани си в САЩ заради „непозволени“ служебни комуникации

16:09 | 28 септември 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Единадесет банки и брокери на Уолстрийт, включително Goldman Sachs, Morgan Stanley и Barclays, се договориха да платят повече от 1,8 милиарда долара глоби по обвинения в „широко разпространени“ и „дългогодишни“ пропуски в техните практики за водене на отчети, съобщиха американските регулатори във вторник, пише Financial Times.

Институциите признаха, че са нарушили федералните изисквания за водене на отчети, казаха от Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ след разследване, което разкри „масови комуникации между служителите извън служебните канали“.

Регулаторите дадоха за пример ръководители, обсъждащи бизнес въпроси чрез текстово съобщение на личните си устройства, когато техните чатове трябваше да бъдат записани и достъпни за държавните органи. Нарушенията са извършени от януари 2018 г. до септември 2021 г. и включват персонал с различни нива на старшинство, казаха от Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ.

Разследването стана публично достояние миналата година и разтърси Уолстрийт. Това струваше постовете на някои банкери и принуди кредиторите да предприемат мерки срещу неразрешеното използване на услуги за криптирани съобщения като WhatsApp и Signal.

Глобите са по-малки от предишните наказания за пропуски във воденето на отчети. Като ранен знак за засиления контрол на Уолстрийт, през декември JPMorgan Chase се споразумя за глоба от 200 милиона долара заради съобщения между служители на лични устройства, като 125 милиона долара отиват за Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ и 75 милиона долара за Комисията за търговия със стокови фючърси, основният регулатор на деривати в САЩ.

Според Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ служители, включително старши инвестиционни банкери, са обменяли десетки хиляди съобщения чрез неофициални канали с колеги и външни страни.

Агенцията каза, че несъхраняването на данните вероятно е попречило да се прегледат комуникациите между служителите като част от няколко разследвания.

„Днешните действия – както по отношение на споменатите фирми, така и по отношение на размера на наложените санкции – подчертават важността на изискванията за водене на записи: те са абсолютно задължителни“, каза Гурбир Гревал, директор по правоприлагането на SEC.

11-те институции се съгласиха да платят повече от 1,1 милиарда долара неустойки, наложени от Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ, и повече от 710 милиона долара за уреждане на подобни обвинения, повдигнати от Комисията за търговия със стокови фючърси, в които са замесени техните суап дилъри и фючърсни брокери.

Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ и Комисията за търговия със стокови фючърси заявиха, че компаниите са признали фактите, изложени в споразуменията с агенциите, въпреки че Bank of America и Nomura нито признаха, нито отрекоха определени констатации на Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC).

Гретхен Лоу, изпълняващ длъжността директор по правоприлагането на CFTC, каза: „Пренебрегването на задълженията от страна на служителите застрашава способността на комисията да провежда ефективно и ефикасно проверки и разследвания.“

Комисарят на CFTC Кристи Голдсмит Ромеро заяви, че нарушенията са „били известни“ в банките, „но никой не ги е спрял“.

На Bank of America му се наложи да плати най-големите общи финансови санкции от 225 милиона долара, докато повечето други банки, включително Goldman, Morgan Stanley и Citigroup, платиха $200 милиона.

Според CFTC, бивш ръководител на търговско бюро в Bank of America е наредил на някои от своите младши служители да изтриват съобщения от личните си устройства, да чатят чрез Signal „когато са извън офиса“ и чатът да се изтрива автоматично.

От компаниите, посочени в регулаторните заповеди, Bank of America, Barclays, Credit Suisse, Goldman, Jefferies и Nomura отказаха да коментират споразуменията. Morgan Stanley, Citigroup и UBS казаха, че са „доволни“ от разрешаването на въпроса.

Deutsche Bank заяви, че е сътрудничила напълно на регулаторите и „проактивно е внедрила напълно съвместими и удобни текстови и чат платформи“.