Москва възнамерява да прекрати руско-американските отношения, при конфискуване на активи

Външното министерство на Русия заяви пред ТАСС, че дипломатическите отношения със САЩ са застрашени

15:30 | 13 август 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Всяко евентуално изземване на руски активи от страна на САЩ ще доведе до пълно разрушаване на двустранните отношения между Москва с Вашингтон, е заявил в събота пред ТАСС ръководителят на Северноамериканския департамент в руското външно министерство, цитирани от Reuters. Агенция Reuters публикува информацията с предупреждение, че "това съдържание е създадено в Русия, където законът ограничава отразяването на руските военни операции в Украйна".

Отношенията на Русия със Запада рязко се влошиха, след като на 24 февруари Москва изпрати десетки хиляди войници в Украйна, наричайки това "специална военна операция".

Западът отговори с безпрецедентни икономически, финансови и дипломатически санкции, включително замразяване на около половината от златните и валутните резерви на Русия, които преди 24 февруари възлизаха на близо 640 млрд. долара.

Високопоставени западни служители, включително ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел, предложиха да се изземат замразените резерви, за да се подпомогне финансирането на бъдещото възстановяване на Украйна.

"Предупреждаваме американците за пагубните последици от подобни действия, които трайно ще навредят на двустранните отношения, което не е нито в техен, нито в наш интерес", заяви Александър Дарчиев в интервю за ТАСС.

Не става ясно кои активи има предвид той.

По данни на администрацията на Байдън Съединените щати и европейските им съюзници са замразили и активи на стойност 30 млрд. долара, притежавани от богати лица, свързани с руския президент Владимир Путин, включително яхти, хеликоптери, недвижими имоти и произведения на изкуството. 

Министерството на правосъдието на САЩ търси по-широки правомощия от Конгреса за конфискуване на активи на руски олигарси като средство за оказване на натиск върху Москва заради действията й в Украйна, заяви прокурор през юли.

Дарчиев заяви също, че Русия е предупредила САЩ, че дипломатическите връзки ще бъдат силно увредени и дори могат да бъдат прекъснати, ако Русия бъде обявена за държавен спонсор на тероризма. 

Говорейки за ситуацията в Украйна, Дарчиев заяви, че влиянието на САЩ върху Киев се е увеличило до степен, че "американците все повече се превръщат в пряка страна в конфликта".

Дарчиев потвърди, че в преговорите за размяна на затворници между Москва и Вашингтон се обсъждат Виктор Бут, лишен от свобода руснак, посочен от американски прокурори като един от най-активните търговци на оръжие в света, както и задържаните от Русия американска баскетболна звезда Бритни Грийнър и бившият морски пехотинец Пол Уилън, съобщава ТАСС.