Англия официално обяви суша насред рекордните горещини

Високите температури застрашават острова от липса на вода за напояване и за домакинствата

20:45 | 12 август 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Англия официално обяви суша в по-голямата част от страната чрез правителствената служба за околната среда, тъй като новата вълна от горещини се задълбочава и водоснабдителните компании въвеждат ограничения върху потреблението, предава Bloomberg.

В части от западна, южна, централна и източна Англия официално се обяви суша след среща на националната служба по засушаванията в петък. Англия, където времето обикновено е дъждовно, отбеляза най-сухия месец юли от 1935 г. насам според данни на метеорологичната служба. Страната е изправена пред нова вълна от горещо време и натиск върху водните запаси през летните месеци.

„Високите температури, на които сме свидетели в момента, задълбочават натиска върху околната среда, дивите животни и водния баланс“, каза Харви Брадшоу, председател на националната служба по засушаванията.

В момента Великобритания изпитва трудности на няколко фронта. Увеличаване на цените на електроенергията, които стават непосилни за милиони домакинства, свиваща се икономика и растяща инфлация, които са напът да създадат много тежка криза при разходите за живот през зимата. Екстремното време е ясно напомняне, че климатичните промени не само застрашават инфраструктурата, но създават и разрив в ежедневието.

Сушата не е засегнала само Англия. Данни от юли показват, че 47% от страните в Европейския съюз са изправени пред заплахата от суша и 17% вече издават предупреждения според Европейската обсерватория за сушите. Във Франция се разгоряха горски пожари по време на третата гореща вълна това лято и най-лошото засушаване, отбелязвано някога. Германската метеорологична служба DWD също предупреждава, че на някои места има голям риск от горски пожари.

Макар че обявената суша в Англия няма да доведе до въвеждането на нови политики, тя подчертава ефектите от климатичните промени, предизвикани от изгарянето на изкопаеми горива. Реалната вероятност от липса на вода във Великобритания повдига въпроси относно количествата, които се прахосват от компании заради течове и какво може да се направи, за да се предотврати това.

„Тази суша е много сериозна“, каза претендентът за лидер на Консервативната партия Риши Сунак пред радио Times. „Това ни дава ясни насоки какво трябва да направим, а именно да се уверим, че водоснабдителните компании изпълняват задълженията си и не допускат никакви течове“, обяснява той.

„Ако успеем да се справим с течовете, можем да избегнем ограничения на водата“, каза Лиз Бентли от Кралското метеорологично общество пред Bloomberg TV.

Кметът на Лондон Садик Кан също помоли лондончаните и компаниите за вода да помогнат на града.

„Аз призовавам водоснабдителните компании спешно да се справят с течовете, които водят до прахосването на милиони галони вода всеки ден, но в същото време и лондончаните могат да изиграят своята роля като пестят възможно най-много водата си у дома“, каза Кан. „Всички ние трябва да положим усилия, за да запазим този ценен природен ресурс“, добави той.

По рано в петък Yorkshire Water Services стана четвъртата компания за вода, която наложи забрана за напояване. Тя заяви, че мярката, която не позволява на хората да използват водата за напояване на градините си или за миене на коли, ще влезе в сила на 26 август. Yorkshire Water обслужва 5.4 милиона индивидуални клиенти и 140 000 бизнеса.

Високите температура и намаляващите запаси от вода засягат и селскостопанската индустрия на Великобритания. Нивата на някои реки са най-ниските равнища, отбелязвани някога.

„Ситуацията продължава да бъде много трудна за фермерите“, каза Том Брадшоу, заместник-председател на Националния синдикат на фермерите. „Много фермери се сблъскват със сериозни последствия, включително липса на вода за напояване и недостиг на трева, което ги принуждава да използват зимните запаси.

Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство удължи предупреждението си за високите температури, които могат да бъдат потенциално опасни за здравето, с два дни до 16 август.

Очаква се леко облекчение. Метеорологичната служба публикува жълт код за потенциални бури, като се очаква да засегнат по-голямата част от Обединеното кралство в началото на следващата седмица. Това може да донесе така чакания дъжд.