Пазарът на IPO в Китай обърна световния тренд с рекорд от 58 милиарда долара

Делът на Китай в глобалните приходи от IPO се е утроил до 44% тази година от 13% в края на 2021 г.

09:02 | 8 август 2022
Обновен: 11:38 | 8 август 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

От Лондон до Хонконг, големите първоначални продажби на акции почти пресъхнаха в големите финансови центрове в света тази година. Но пазарът в Китай кипи от активност.

Първоначалните публични предлагания (IPO) на континенталните борси са се покачили до 57,8 милиарда долара досега през 2022 г., най-големите досега за такъв период, според данни, събрани от Bloomberg. Имаше пет IPO-та на стойност над 1 милиард долара от януари и още едно е на път. Това е в сравнение със само една такава продажба в Ню Йорк и Хонконг и нито една в Лондон.

Пазарът на IPO в Китай се противопостави на насрещни ветрове като нарастващите лихвени проценти и страховете от рецесия в САЩ, които доведоха до набирането на големи капиталови средства на други места до фактически застой. Предложенията в азиатската икономика - чиято парична политика се различава от тази на Федералния резерв на САЩ - са до голяма степен насочени към местните инвеститори.

Ръстът на листванията, според някои наблюдатели на пазара, също се дължи на опасения, че икономическите условия могат да се влошат по-късно през годината, тъй като избухването на нови огнища на Covid кара Пекин да се придържа към стриктната стратегия за нулев Covid. Висшите лидери сигнализираха за смекчаване на тазгодишната официална цел за растеж от около 5,5%, намалявайки оптимизма за възстановяване.

„Компаниите имат по-голяма готовност за IPO, защото виждат първата половина като по-добър времеви прозорец за листване, отколкото времето напред“, каза Шен Менг, директор в инвестиционната банка Chanson & Co. „Те имат по-слаба перспектива за пазара и се притеснявам, че фактори, включително несигурността на приходите, могат да направят листването в бъдеще по-трудно от сега.“

Вторичен пазар

Тъй като компаниите бързат да се листнат, делът на Китай в глобалните приходи от IPO се е утроил до 44% тази година от 13% в края на 2021 г., според данни, събрани от Bloomberg.

По-доброто представяне на новотъргуваните акции също е привличащо за кандидатите за листване. Акциите на IPO в континенталната част са нараснали средно с 43% тази година спрямо цената им за листване, спрямо спада от 13%, наблюдаван в Хонконг.

Междувременно китайският референтен индекс CSI 300 падна с около 16% от 31 декември насам – един от най-лошите показатели сред основните глобални фондови измерители – тъй като инвеститорите трябваше да се борят със строгите ограничения заради Covid, задълбочаващата се криза в недвижимите имоти и продължаващата репресии срещу интернет гигантите.

Продажбите на нови акции дължат част от силното си представяне на факта, че оценката по време на IPO е ограничена от местните правила. Това обикновено оставя някои печалби на масата за новодошлите - случват се провали, но те са рядкост.

Някои от сделките, които увеличиха популярността в Китай, имат политически нюанси. Доставчикът на телекомуникации China Mobile Ltd. и производителят на енергия CNOOC Ltd., най-големите дебюти за 2022 г., излязоха на борсата у дома, след като бяха изгонени от САЩ след включването им в черен списък от ерата на Доналд Тръмп. В Китай те набраха съответно 8,6 милиарда долара и 5 милиарда долара и се търгуват доста над котировките си.

„Китай е отделен пазар от останалия свят. Нещо, което е уникално сред китайските инвеститори, са тези патриотични сделки“, каза Ке Ян, ръководител на изследванията в DZT Research в Сингапур. „Купуването на акции, които помагат на Китай да бъде по-независим от останалия свят и да устои на транзакции от САЩ, е нормално.“

Технологична любов

Като цяло обаче технологичният сектор е един от най-натоварените за продажби на нови акции в Китай.

Търсенето на IPO на производителя на компютърни компоненти Hygon Information Technology Co. на стойност 10,8 милиарда юана (1,6 милиарда долара) надвишава предлаганата сума 2000 пъти. Приемането на поръчки започна на 3 август, точно когато посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван разтърси световните пазари.

Акциите на ороизводител на полупроводници, производител на продукти за цифрово съхранение и производител на чипове скочиха, след като дебютираха в континенталната част на страната в петък. Заедно техните първични предлагания набраха 1,1 милиарда долара.

Голяма част от акциите, които сега излизат на пазара в Китай, „са от технологичния сектор, които инвеститорите изглеждат нетърпеливи да купуват, като се има предвид фокусът върху изграждането на собствени възможности“, каза Браян Фрейтас, анализатор за независимата изследователска платформа Smartkarma в Окланд.