Норвегия обмисля ограничаване на износа на електроенергия, за да избегне недостиг

Необичайно сухата пролет доведе до спад в нивата на водите, което увеличи значително цените на електроенергията

20:30 | 5 август 2022
Обновен: 20:59 | 5 август 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Норвегия, която е един от най-големите износители на електроенергия в Европа, обмисля мерки за ограничаване на доставките на електроенергия, за да предотврати вътрешния недостиг на фона на скока на цените, съобщава Bloomberg.

Правителството може да предложи правило за ограничаване на износа, ако нивото на водата в водните резервоари на Норвегия спадне до „много ниски“ нива, за да се гарантира сигурността на доставките, каза министърът на енергетиката Терье Асланд, според NTB newswire. Ограничението ще вземе предвид сезонността и ще се различава според спецификите на 1800-те язовира, каза той.

Намаляването на доставките на газ от Русия в отговор на европейските санкции заради войната в Украйна предизвика най-тежката енергийна криза на континента от десетилетия, като търсенето на евтина норвежка водноелектрическа енергия се увеличи. И все пак правителството е изправено пред нарастващи призиви от обществеността и опозицията да ограничи износа в чужбина. Цените са близо до рекордни нива в някои части на скандинавската нация, тъй като нивата на водните резервоари в южната част на страната паднаха след необичайно суха пролет.

Правителството е подложено на натиск да направи нещо по отношение на износа още преди април. Количествата се регулират от договори както с Европейския съюз, така и с Обединеното кралство и Норвегия не може просто да намали потоците. Това е поредният тест за европейската солидарност, когато става въпрос за енергийни доставки. Унгария се опитва да забрани износа на енергия, след като обяви извънредно положение в областта на енергетиката.

Още през май мрежовият оператор Statnett SF предупреди, че Норвегия може да се сблъска с напрегната енергийна ситуация след като имаше по-малко снеговалежи от обикновено през зимата. В края на миналата седмица нивото на запълване на норвежките водни резервоари беше 66,5%, в сравнение със средно 74,9% за съответното време през 2002-2021 г., каза регулаторът NVE. Цените за ден напред в югозападна Норвегия скочиха до рекордните 423 евро за мегаватчас в края на миналия месец, отчасти поради ограниченията в мрежата, засягащи доставките от северните региони.

Операторът на мрежата е помолен да представи евентуалните мерки до 1 октомври. Те трябва да бъдат предприети, за да се осигурят доставките преди зимата. Statnett управлява мрежи до Обединеното кралство и Германия с цел продажба на излишната електроенергия и вероятно ще понесе финансов удар, ако бъдат въведени ограничения. „Операциите ни винаги ще следват действащите закони и разпоредби“, написа Ирен Мелдал, говорител на компанията, в петък по имейл.

Премиерът Йонас Гар Сторе сигнализира, че неговото правителство на малцинството ще представи предложения, които включват повече субсидии за семействата и компаниите през август, според интервю за TV2 в четвъртък. Междувременно опозиционни политици планират да проведат извънредно заседание на парламента, за да обсъдят увеличаването на субсидиите.

Аасланд ще повика представители на партиите на среща в понеделник относно кризата с електроенергията, съобщи вестник Aftenposten в петък, без да цитира никого. Той възнамерява да информира партиите за текущата работа и има за цел да "избегне прибързани решения".

Страната получава почти цялото си електричество от огромните си водни ресурси. Исторически погледнато, тя е успявала да изнася огромен излишък и въпреки това да има едни от най-ниските цени в Европа.