Немският вице-канцлер моли Канада да освободи санкционираната турбина за Северен поток 1

Роберт Хабек призовава да се "отнеме от Путин аргумента за санкционираните части", заради които е затворен Северен поток

16:00 | 7 юли 2022
Обновен: 18:17 | 7 юли 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Вицеканцлерът на Германия отправи публичен призив към канадското правителство да освободи турбината, която е засегната от санкциите срещу Русия и е критична за газовите потоци към Европа.

Министърът на икономиката Робърт Хабек каза пред Bloomberg, че турбината за газопровода "Северен поток 1" трябва да бъде върната, преди да започнат ремонтните дейности в понеделник. Пускането на компонента ще премахне извинението nа руския президент Владимир Путин да държи тръбопровода затворен.

„Аз ще бъда първият, който ще се бори за по-нататъшен силен пакет от санкции на ЕС, но силните санкции трябва да навредят на Русия и Путин повече, отколкото на нашата икономика“, каза Хабек в телефонно интервю късно в сряда. „Затова моля за разбиране, трябва да премахнем това извинение за турбината от Путин.“

Германия е изправена пред перспективата за режим на енергията през следващите месеци, което може да удари бизнеса и потребителите и да завлече най-голямата икономика в Европа в рецесия. Длъжностни лица предупредиха, че Русия може да затвори "Северен поток" в дългосрочен план след двуседмичния период на ремонт на най-голямата газова връзка на Русия към Европа. Потоците вече бяха намалени с 60% през юни заради проблема с турбините, което възпрепятства усилията на Германия да съхрани достатъчно запаси за зимата.

„Нуждаем се от капацитет в Северен поток 1, за да запълним нашето хранилище“, каза Хабек. „Запълнените складови мощности в Германия са важни не само за германския пазар, но и за европейския пазар и за сигурността на доставките в Европа.“

Свиването на доставките доведе до неуредени газови пазари. Европейските референтни фючърси, които удвоиха стойността си през последния месец, в четвъртък се насочиха към най-дългия период от дневни печалби от повече от девет месеца.

По-високите цени, съчетани с недостига на доставки, излагат на риск компании като Uniper SE. Най-големият купувач на руски газ в Германия води преговори с правителството за спасяването си, докато се бори да изпълни договорите за доставка на фона на скока на цените. Хабек каза, че ситуацията рискува да създаде „каскаден ефекти“ за енергийната система на Германия.

Турбината, построена в Канада от Siemens Energy AG, беше изпратена в Монреал за ремонт, но остана блокирана поради санкциите срещу петролната и газовата индустрия на Русия, обявени от правителството на премиера Джъстин Трюдо миналия месец. Признавайки правната обвързаност, създадена от канадските санкции, вицеканцлерът предложи заобиколно решение.

„Ако това е правен въпрос за Канада, искам да поясня, че не ги моля да го доставят в Русия, а да го донесат в Германия“, каза Хабек. „С натежало сърце трябваше да поискаме това.“

Необичайният публичен призив дойде два дни, след като канцлерът Олаф Шолц проведе разговор с Трюдо относно европейската енергийна сигурност и седмица след като премиерът беше в Германия за срещата на върха на лидерите на Групата на седемте, която се съсредоточи до голяма степен върху последиците от инвазията на Путин в Украйна.

Канадските служители не дадоха ясен отговор, когато бяха попитани за молбата на Германия за помощ за санкционираната турбина.

„Няма да спрем да налагаме сериозни санкции на режима на Путин, докато тяхната неоправдана инвазия продължава“, каза Иън Камерън, говорител на министъра на природните ресурси Джонатан Уилкинсън, по имейл. „Ще продължим да подкрепяме нашите европейски приятели и съюзници, като работим за стабилизиране на енергийните пазари и за разработване на дългосрочни и устойчиви решения за енергийни доставки.“

Хабек каза, че Путин може да използва проблема с турбините, за да застраши доставките на газ в Германия, въпреки факта, че тръбопроводът все още може да работи. Той каза, че вярва, че държавният руски газов гигант Газпром ПАО, който управлява тръбопровода, има друга работеща турбина, която може да използва междувременно.

„Не бива да правим грешката да вярваме на пропагандата на Путин“, каза Хабек. Връщането на оборудването преди планираното спиране може да не реши проблема, но би подкопало един от потенциалните аргументи на Путин да остави тръбопровода затворен след това, добави той.

„Ако искаме да му откъснем този път от извинения, призовавам канадското правителство да не чака твърде дълго и да вземе решение преди началото на периода на поддръжка“, каза Хабек. „В противен случай съм напълно сигурен, че Путин ще намери политически проблем в тръбопровода“.

Европа е изправена пред най-голямата си енергийна криза от десетилетия, като основният доставчик Русия ограничи доставките на газ в отговор на санкциите и военната подкрепа на Европа за Украйна. Тази седмица Германия бърза със законодателството, което й позволява да спасява затруднени фирми в опит да ограничи ефектите от кризата в доставките и нарастващите разходи за енергия за потребителите.

Скоро след като турбината на Сименс беше блокирана миналия месец, Газпром намали потоците през Северен поток. Лятото е критично време за попълване на резервите, необходими за отопление на домовете и работа на фабрики през зимата. Страната има за цел да достигне 90% капацитет до 1 ноември. В сряда нивото беше 62,6%.

В Русия все още има и други турбини, но Газпром каза, че не всички от тях работят. Енергийният гигант цитира заповеди от държавния регулатор на безопасността да спре да използва оборудване, което трябва да се ремонтира скоро.

Хабек каза, че разбира защо връщането на тръбопровода може да бъде политически противоречиво за правителството на Трюдо, цитирайки украинската диаспора в Канада - най-голямата в света извън Русия.

„Знам, че те внимателно обмислят ситуацията и напълно разбирам ситуацията, която трябва да балансират“, каза той, отказвайки да изрази разочарование от забавянето на Канада при вземането на решение относно турбината.

Вместо това Хабек цитира миналите политически грешки на Германия и личния си дълг като министър в кабинета, обяснявайки молбата си за помощ от Трюдо.

„Това е част от клетвата, която дадох на германския народ“ за гарантиране на енергийната сигурност, каза той. „Беше жестока грешка, че Германия беше толкова зависима от една страна с енергийните доставки и тази страна е Русия.“