Петролът се задържа над $110 заради ограниченото предлагане и рискът от рецесия

Суровината запазва високите си стойност след като търсенето остава силно въпреки високите цени

10:20 | 5 юли 2022
Обновен: 14:00 | 5 юли 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Петролът се задържа на висока цена, тъй като инвеститорите прецениха, че все още силните базови пазарни сигнали няма да оправдаят опасенията, че рецесията в крайна сметка ще подкопае търсенето, пише Bloomberg.

West Texas Intermediate се търгуваше над $110 за барел в Азия след дълъг празничен уикенд в САЩ. Бенчмаркът е с повече от 1% по-висок от затварянето в петък, тъй като в понеделник нямаше сделки. Ключовите пазарни спредове остават стабилни, което показва, че има солидно търсене на краткосрочни доставки.

Петролът започна третото тримесечие в силна форма след спад през юни, когато опасенията за икономическо забавяне предизвикаха първото месечно поевтиняване на суровината тази година. Докато инвазията на Русия в Украйна разбуни потоците на суров петрол и вдигна цените, скокът в разходите за енергия разпали инфлацията. Това накара централните банки да повишат лихвените проценти, предизвиквайки рискове растежът да спре.

„Не мисля, че настроенията все още са се променили фундаментално към положителен тон“, каза Даниел Хайнс, старши стратег по суровините в Australia & New Zealand Banking Group Ltd. „Ще са необходими допълнителни признаци на затягане на физическия пазар.“

Все пак пазарът на суров петрол остава възходящ, белязан от краткосрочни цени, търгуващи се над по-дългосрочните. Бързият спред на Brent - разликата между двата му най-близки контракта - беше над 4 долара за барел във вторник, спрямо около 2,50 долара за барел преди месец.

Търговците също така проследяват усилията на Китай да овладее подновените огнища на Covid-19 и да позволи на най-голямата икономика в Азия да се отвори отново напълно. Това ще засили потреблението и ще компенсира забавянето в САЩ и Европа.

„Китай е голямото неизвестно: той прави две стъпки напред, после една стъпка назад“, каза Хайнс от ANZ. „Възстановяването на търсенето в Китай може потенциално да компенсира слабостта в развитите икономики, тъй като централните банки затягат паричната политика.“

Ралито на петрола накара западните лидери да изискат от Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници да изпомпват повече. В понеделник министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън призова Саудитска Арабия да увеличи добива на петрол, опитвайки се да охлади рекордните цени на горивата. Това повтаря подобна молба от президента на САЩ Джо Байдън, който трябва да посети доставчици от Близкия изток по-късно този месец.

Като добре дошли новини за Байдън цените на бензина на дребно в САЩ се понижиха от рекорда от над 5 долара за галон в средата на юни. Цените на помпите бяха близо до $4,80 в неделя, според данни на автоклуб AAA, след спадове в продължение на 20 последователни дни - най-дългия период на поевтиняване през последните две години.