Петролът се колебае, заради опасения на търговците за рецесия и забавяне на търсенето

Миналия месец суровият петрол беше подложен на натиск, тъй като признаците за предстояща рецесия в САЩ предизвикаха вълна от продажби

10:18 | 4 юли 2022
Обновен: 13:19 | 4 юли 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Петролът се колебаеше, тъй като инвеститорите преценяваха опасенията, че глобалното забавяне ще намали търсенето, спрямо все още стабилните сигнали от реалния пазар. West Texas Intermediate поскъпна до 109 долара за барел, след като по-рано през сесията спадна с повече от 1%. Обемите на търговия в понеделник вероятно ще бъдат по-слаби от обичайното, предвид почивните дни в САЩ по случай 4 юли, пише Bloomberg.

Миналия месец суровият петрол беше подложен на натиск, тъй като признаците за предстояща рецесия в САЩ предизвикаха вълна от продажби на суровини. Все пак прекъсванията на доставките, включително в Либия, компенсираха част от слабостите. Основните времеви спредове също показват стабилен пазар.

Петролът остава по-висок с повече от 40% през тази година, след като получи тласък от войната в Украйна, която предизвика вълна от санкции срещу руските потоци. Цените на много продукти остават високи, а Vitol Group, най-големият независим търговец на петрол, предупреди през уикенда, че нарастващите разходи за гориво започват да вредят на търсенето.

През цялата година ще се натрупва по-голям натиск - заяви Вивек Дхар, анализатор на миннодобивни и енергийни суровини в Commonwealth Bank of Australia, в интервю за телевизия Bloomberg. "За енергията определено виждаме, че до края на тази година ще се прояви разрушаване на търсенето и в резултат на това цените ще паднат."

Въпреки това петролните пазари остават в състояние на изоставане - бичи модел, който се характеризира с това, че краткосрочните цени са по-високи от по-дългосрочните. Спредът за незабавна доставка на Brent - разликата между двата най-близки договора - беше 3,77 долара за барел в условията на изоставане, което е с над 1 долар повече, отколкото преди месец.

WTI с доставка през август добави 0,2% до 108,66 долара за барел.
Поради празника на САЩ в понеделник няма да има сетълмент.
Сортът Brent със срок на доставка през септември се повиши с 0,2% до 111,87 долара за барел на борсата ICE Futures Europe.
Високите цени на бензина са предизвикателство за президента на САЩ Джо Байдън, който използва стратегическите резерви и настоява доставчиците от Близкия изток да увеличат добива, за да ги намалят. В Twitter Байдън призова компаниите, управляващи бензиностанции, да намалят цените. Постът беше разкритикуван от основателя на Amazon.com Inc. Джеф Безос.

Опасенията за потенциална рецесия в САЩ, която би застрашила търсенето на петрол, се засилиха, тъй като Федералният резерв повишава лихвените проценти с бързи темпове, за да се бори с най-бързата инфлация от десетилетия насам. Протоколът от заседанието на централната банка през юни ще бъде публикуван в сряда.

В Китай, докато официалните лица изглежда са овладели по-ранните огнища на коронавирус в мегаполисите, целта на страната Covid Нула е изправена пред ново предизвикателство в източните провинции. През уикенда бяха съобщени няколкостотин местни случая, включително в провинция Анхуей.