Блясъкът в очите на крипто-инфлуенсърите угасва, заедно със светлото им бъдеще 

Бизнес моделът на инфлуенсърите е да вземат реални долари в замяна на популяризиране на виртуални пари

17:45 | 28 юни 2022
Обновен: 19:15 | 28 юни 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В катастрофата на криптовалутите не могат да се намерят много плюсове. Много хора загубиха пари, често тези, които най-малко можеха да си го позволят. Но една добре дошла жертва е армията от "инфлуенсъри" в социалните медии с лазерни очи, токсични промоутъри в това, което със сигурност се нарежда сред най-ужасните мании за пласиране на продукти във финансовата история. Това, което следва, трябва да бъде по-здравословен фокус върху защитата на потребителите в епохата на цифровото инвестиране, пише Лионел Лоран в рубриката Bloomberg Opinion.

Простият символ на чифт лазерни очи - значка на оптимизма, че биткойнът се е насочил към 100 000 долара и отвъд тях - в пика си украсяваше аватарите на конгресмени, милиардери, спортни звезди и, разбира се, на тълпи от редови криптоентусиасти.

След последния разгром в света на криптовалутите лазерите не светят толкова ярко, като някои от тях са напълно помръкнали, вероятно в опит да контролират репутацията си. Сега Близнаците Уинкълвос са заети с популяризирането на следващото си действие като музиканти в кавър група, наречена Mars Junction; Илон Мъск настоява, че никога не е казвал на никого да купува. А знаменитостите, които някога се похвалиха със своите токени, които не подлежат на обмяна, сега вече са свалили информацията за тях.

Истинските промени ще настъпят по-надолу по спекулативната хранителна верига, тъй като свършва горивото за вирусните икономически разкази, насърчаващи търговията с криптовалути сред младите и впечатлителни потребители, желаещи да забогатеят по-бързо от останалата част от обществото. 

Бизнес моделът на инфлуенсърите е да вземат реални долари в замяна на популяризиране на виртуални пари. В един момент на ютубъри се предлагаха 30 000 долара, за да популяризират инвестиции, свързани с крипто. Но тези долари пресъхват, тъй като търговията на борсите намалява, а финансирането на стартиращи компании изчезва. Дори Coinbase Global Inc. с пазарна капитализация от над 12 млрд. долара намали таксите за афилиейт маркетинг, според Business Insider. На инфлуенсърите, които само преди месеци са печелили по 40 долара за всяка нова регистрация в платформата, сега се предлагат по 2-3 долара.

Знаменитости като Мат Деймън и Лари Дейвид заслужават да бъдат замеряни с кал за промотиране на реклами, но поне тяхната ангажираност беше ясна. Не всички личности от социалните медии са измамници. Но тези, които имат по-малко прозрачни връзки с продуктите, които промотират - като например ютубърът Логан Пол, подкрепящ 23-те си милиона последователи за сринатия токен Dink Doink - проект, който според него през май за New York Times е преминал "абсурдно погрешно" - явно подкопават доверието на последователите като цяло.  

И тъй като очевидното невежество на някои криптоманипулатори се разпространява сред техните фенове - които със сигурност ще се уморят от постоянните твърдения, че криптовалутите са "хеджиране на инфлацията", когато те са всичко останало - вероятно няма да е далеч времето на по-голяма регулаторна намеса, както и на доброволни репресии от страна на TikTok и други платформи за социални медии. Акаунтите на някои риалити звезди бяха закрити, като миналата година Snapchat спря Jazz и Laurent Correia. 

Тук не става въпрос за цензура, а за прозрачност. Джаксън Палмър, съосновател на Dogecoin, има термин, с който описва нашия свят: Griftonomics. Прилагането му към криптовалутите, казва той, разкрива мрежа от "купени влиятелни лица". Едно проучване на холандския регулатор на финансовите пазари на 150 инфлуенсъри, обхващащи повече от 1 милион последователи, установи, че само малка част - около 1% - не печелят пари от свързани проекти. много от които не са разкрити.

Очевидно е, че властите трябва да играят роля в изчистването на най-лошите ексцесии. Надзорниците на рекламата в Обединеното кралство и Франция са свършили прилична работа за спиране на подвеждащи рекламни кампании. През януари Ким Кардашиян и Флойд Мейуедър бяха подведени под отговорност, обвинени, че са рекламирали пред инвеститорите цифрова валута, наречена EthereumMax. През 2018 г. Мейуедър беше глобен от Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ за рекламиране на монети, без да е разкрил финансов интерес, а миналата година Кардашиян получи забележка от Органа за финансово поведение на Обединеното кралство за това, че е използвала фенската си база, за да рекламира "спекулативен цифров токен, създаден преди месец от неизвестни разработчици". 

Но има спешна нужда и от повече финансова и цифрова грамотност. Младите хора са обременени с дългове във все по-ранна възраст и усещат остро натиска. Съществува и усещането, че богатството се натрупва по-скоро чрез късмет - раждане в правилното поколение или в правилното семейство, или чрез подкрепа на правилния токен - отколкото благодарение на заслуги. Това помага да се обясни защо кредитите "Купи сега - плати по-късно" процъфтяват сред тези, които трудно ги изплащат, и защо голям процент от хората следват и слушат влиятелни личности.