НАТО ще обяви Китай за "системно предизвикателство", удвоява силите в Източна Европа

Организацията планира да увеличи размера на силите си за бързо реагиране до 300 000 - ефективно седемкратно увеличение

08:30 | 28 юни 2022
Обновен: 10:45 | 28 юни 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

НАТО е готово да определи Китай като "системно предизвикателство", когато очертава новите си политически насоки тази седмица, като същевременно подчертава задълбочаващото се партньорство на Пекин с Русия, според източници на Bloomberg. Организацията планира да увеличи размера на силите си за бързо реагиране до 300 000 - ефективно седемкратно увеличение - в това, което военният алианс казва, представлява една от най-големите промени в планирането на отбраната му от десетилетия.

Документът за т. нар. стратегическа концепция ще очертае приоритетите на алианса за следващото десетилетие и трябва да бъде подписан от лидерите на НАТО на срещата на върха в Мадрид тази седмица. Предишната версия, публикувана през 2010 г., не споменаваше Китай и споменаваше Русия като партньор - формулировка, която ще бъде премахната.

Съюзниците няма да стигнат дотам, че да наричат ​​Китай противник. Очаква се документът да подчертае опасенията около Китай в области като киберсигурността и дезинформацията, както и контрола на критичната инфраструктура и спазването на базирания на правила международен ред.

Съюзниците от НАТО обсъждат текста на перспективата от месеци. Езикът за Китай беше особено трудно препятствие за балансиране на различните интереси на съюзниците, като САЩ заеха твърда позиция спрямо Пекин. Няколко европейски съюзници, включително Германия, която има тесни икономически и търговски връзки с Китай, се стремят към умерена позиция в документа.

Преговорите по текста продължават и той подлежи на промяна, преди лидерите да го подпишат.

Китай често обвинява САЩ, че се опитват да формират блокове, за да потиснат неговия растеж. През март външният министър Уан И използва годишния си брифинг за новини, за да предупреди Вашингтон да не се опитва да изгради версия на НАТО в Индо-Тихоокеанския регион, като каза, че целта му би била "да се поддържа водената от САЩ система на хегемония“.

Няколко азиатски държави - като техните колеги по европейската граница на Русия - се стремят към по-тесни връзки в областта на сигурността със САЩ, за да не бъдат доминирани от най-големия играч в региона. Китай има активни гранични спорове със съседи, включително Япония, Индия и Виетнам, и засили военния, дипломатическия и икономическия натиск върху Тайван.

Съюзниците може да се съгласят да останат отворени за взаимодействие с Китай, казаха източниците. За разлика от това, Русия ще бъде наречена "пряка заплаха" за сигурността на алианса и всяка промяна в отношенията ще зависи от това, че Москва ще спре, както определя НАТО, своето агресивно поведение и спазва международното право.

"Значителният диалог, за който работихме толкова много години, не е на масата, не работи просто заради поведението на Русия – те избраха конфронтацията пред диалога“, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред репортери в понеделник. „Съжаляваме за това, но, разбира се, трябва да отговорим на тази реалност."

Стил от Студената война

Тази връзка изглежда малко вероятно да бъде възстановена скоро, според Мери Елиз Сароте, професор по исторически изследвания в SAIS Johns Hopkins University и автор на "Not One Inch: America, Russia, and the Making of Post-Cold War Stalemate“.

"Изглежда ясно, че НАТО и Русия наистина се насочват към отношения в стила на Студената война за продължителен период“, каза Сароте, добавяйки, че ще има различия, тъй като Путин не се опитва да възстанови комунизма и светът няма да бъде толкова двуполюсен, както през 20-ти век.

След обявяването на Русия и Китай на тяхното "партньорство без ограничения" и тенденцията китайски служители да разпространяват руска дезинформация относно нахлуването на Москва в Украйна, съюзниците виждат нарастващ модел между двете и необходимостта да започнат да се справят с него, каза служител.

Обръщането към Китай в стратегическата концепция е "реалистично", според Сароте, „тъй като НАТО трудно може да игнорира възхода на Китай“. 

"Но засега приоритет ще бъде не по-дългосрочното състезание с Китай, а по-краткосрочното насилие в Украйна."

Голямо увеличение на силите за бързо реагиране

НАТО планира да увеличи размера на силите си с висока степен на готовност до 300 000 - ефективно седемкратно увеличение - в това, което военният алианс казва, представлява една от най-големите промени в планирането на отбраната му от десетилетия.

Лидерите от 30-те членове на алианса се събират в Мадрид тази седмица, където ще подпишат основен преглед на дългосрочните планове за отбрана на НАТО за по-добро възпиране на заплахите от Русия след нейното нахлуване в Украйна.

Съгласно своя т. нар. нов модел на силите, НАТО ще разположи предварително повече оборудване, ще засили противовъздушната отбрана и ще назначи специфични сили за защита на конкретни съюзници и ще поддържа тези сили на определено ниво на готовност. Докато страни като Германия вече обявиха някои подробности за плановете си в Литва, САЩ и Обединеното кралство трябва да разкрият своите предложения на срещата на върха.

"Заедно това представлява най-големият ремонт на нашето колективно възпиране и отбрана след Студената война“, каза Столтенберг в понеделник.

По думите на Столтенберг батальоните на НАТО в Източна Европа ще бъдат превърнати в бригади. Това предполага силите, които ще бъдат разположени в тях, най-малко да се удвоят, предвид заплахата от Русия. 

Под настоящите сили за реагиране на НАТО, алиансът поддържа около 40 000 войници в готовност за по-малко от 15 дни, заедно с голям резерв от резерви. Новият модел на силите ефективно ще трансформира силите за реагиране с нови елементи, като например предварително определените сили, за да осигурят над 300 000 войници във висока степен на готовност, когато преходът приключи през 2023 г., каза служител на НАТО.

Някои съюзници са готови да черпят вдъхновение от неотдавнашно предложение на Германия за Литва, което включва комбинация от усилване на войските на земята, предварително позициониране на оборудване и идентифициране на единици у дома, които тренират редовно в Литва.