Украйна и Молдова вече са кандидати за членство в ЕС

Процесът на членство може да продължи повече от десетилетие

08:00 | 24 юни 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Лидерите на Европейския съюз предоставиха на Украйна статут на страна-кандидат в историческа стъпка за разкъсаната от война нация по дългия и труден път към членство в блока.

Правителствените ръководители, провеждащи двудневна среща на върха в Брюксел, одобриха препоръката на Европейската комисия за предоставяне на статут на Украйна. Киев, който кандидатства за членство малко след руската инвазия през февруари, ще трябва да изпълнява условия в бъдеще по въпроси, свързани с върховенството на закона, правосъдието и борбата с корупцията.

Президентът Володимир Зеленски приветства решението като „уникален и исторически момент“. Зеленски прекара последните няколко месеца в настояване да се признае, че страната е на път към по-тесни отношения с Европа, докато търси морална подкрепа в противопоставянето на руската агресия. Но процесът на членство може да продължи повече от десетилетие.

„Посланието, което е изпратено много ясно днес и току-що видяхме това с президента Зеленски, е силно, в съответствие с това, което Европа успя да направи от ден 1“, каза френският президент Еманюел Макрон пред репортери. „Което означава да реагираме по бърз, исторически и единен начин чрез санкции, макроикономическа, военна и финансова подкрепа за Украйна, а сега и този политически жест."

За ЕС този ход открива нова ера на източна експанзия, която е изпълнена с рискове. За разлика от предишната прегръдка на блока на бившите комунистически държави от Източна Европа, новите кандидати имат териториални конфликти в границите си и руски войски на своята земя.

Лидерите също така предоставиха на Молдова статут на кандидат и казаха, че Грузия може да спечели същия статут, ако изпълни определени условия. Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поздрави ръководителите на трите нации. „Вашите страни са част от нашето европейско семейство“, написа тя в Twitter.

Москва засили натиска върху европейските държави, като намали доставките на газ по главния си тръбопровод до региона. Германия повиши нивото на риска в националния си авариен план за газ до втората най-висока фаза на „аларма“, която затяга наблюдението на пазара и реактивира някои електроцентрали, работещи с въглища.

„Преговорите може да са трудни, но сега не бих спекулирал десетилетия или години“, каза Игор Жовква, заместник-началник на кабинета на Зеленски, пред Bloomberg Television по-рано в четвъртък. „Много ще зависи от Украйна. Определено много ще зависи от победата на Украйна във войната."

Жовква добави, че темпът на реформите също ще бъде критичен.

Антикорупционни протести

Украйна е на 122-о място сред 180 държави в миналогодишната класация на организацията Transparency International. Украинците излязоха на улицата два пъти, през 2004 г. и през 2014 г., за да се опитат да принудят правителството да изкорени корупцията. Подкрепата сред украинците за присъединяване към ЕС скочи до 91% в проучване на Rating Group през март, спрямо 61% през декември.

Комисията ясно посочи, че процесът на присъединяване ще следва едни и същи критерии и правила за всички кандидати. Няма съществуващ бърз път за ускоряване на критериите за членство. Хърватия беше последната страна, която се присъедини към блока и кандидатурата й продължи 10 години, преди да бъде официално приета през 2013 г.

Стъпките, които Киев ще трябва да предприеме, включват прилагане на законодателство относно процедурата за подбор на съдии в Конституционния съд, засилване на борбата срещу корупцията и гарантиране, че законодателството за борба с изпирането на пари е в съответствие със стандартите на работната група за финансови действия.

Изпълнителният орган на ЕС заяви, че ще докладва за тези стъпки до края на годината.