Г-7 постигна споразумения за постепенно премахване на въглищата

Заключителното комюнике от срещаta на Г-7 ще включва силен акцент върху опазването на биоразнообразието и борбата със замърсяването с пластмаса

14:01 | 27 май 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Страните от Групата на седемте (Г-7) постигнаха конкретни споразумения за постепенно спиране на производството на енергия от въглища и разширяване на производството на енергия от възобновяеми източници, каза германският министър на околната среда Щефи Лемке, цитирана от германската медия RTL/ntv в петък.

Обещанието ще бележи първия ангажимент на Г-7 да се откаже от енергията, захранвана от въглища - използването на която трябва да намалее, ако светът иска да избегне най-лошите въздействия на изменението на климата.

„Има много конкретни декларации и споразумения за разширяване на възобновяемите енергийни източници, но също и например за постепенно премахване на въглищата“, каза Лемке.

Заключителното комюнике от тридневната среща на Г-7 в Берлин тази седмица също ще включва силен акцент върху опазването на биоразнообразието и борбата със замърсяването с пластмаса, каза тя.

Лемке говори, докато Германия е домакин на министрите на енергетиката, климата и околната среда на Г-7 за разговори, проведени на фона на спираловидно нарастващи енергийни разходи и притеснения за доставките на гориво, предизвикани от войната в Украйна.

Конфликтът предизвика борба сред някои страни да купуват повече неруски изкопаеми горива и да изгарят въглища, за да намалят зависимостта си от руските доставки, което поражда опасения, че кризата може да подкопае усилията за борба с изменението на климата.

Германия заяви, че намирането на алтернативни изкопаеми горива няма да е за сметка на екологичните цели.

Окончателното комюнике ще бъде публикувано по-късно в петък.

Енергийно партньорство между Германия и САЩ

Енергийното партньорство между Германия и САЩ ще включва разширяване на производството на вятърна енергия в морето и сътрудничество за използване на водород в промишленото производство, заяви германският министър на икономиката Роберт Хабек в петък.

„Партньорството е свързано по-специално с офшорни вятърни централи. САЩ планират да инсталират същото количество офшорна вятърна енергия като Германия, за да инсталират 30 GW в морето до 2030 г.“, каза той, говорейки заедно с американския пратеник за климата Джон Кери в кулоарите на преговори на Г-7 в Берлин.