Идва най-големият тест за дълга на Русия след забрана на плащанията в САЩ

Понастоящем пазарите ценообразуват с 87% шанс за неизпълнение на руския външен дълг в рамките на една година

08:01 | 27 май 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Опитите на Русия да продължи да заобикаля първото си чуждестранно неизпълнение на дълга от век насам стават все по-предизвикателни с наближаването на друг купон върху дълга, пише Bloomberg.

Предполага се, че инвеститорите трябва да получат около 100 милиона долара лихва по руския външен дълг в сметките си до петък -  плащания, които правителството на президента Владимир Путин твърди, че вече е направило. Това едва ли ще задоволи загрижените притежатели на облигации, които искат да видят парите, след като Министерството на финансите на САЩ затвори вратичка, която преди това позволяваше на американски банки и физически лица да приемат такива плащания.

Това е поредният обрат в дълговата сага, която се проточва с месеци, тъй като войната в Украйна и санкциите усложняват потока на пари от Русия към притежателите на външния й дълг. Ако задълженията на Русия не бъдат изпълнени, следва 30-дневен гратисен период.

„Ние сме в неизследвани води“, каза Ехсан Хоман, ръководител на проучването на нововъзникващите пазари в MUFG Bank Ltd. в Дубай. "Всички погледи сега са насочени към 27 май."

Русия заяви миналата седмица, че е изпълнила задълженията си по плащанията по облигациите, като е прехвърлила парите в Националния депозитар за сетълмент, или NSD, основният централен депозитар на ценни книжа в Москва.

До петък инвеститорите трябва да получат 71,25 милиона долара лихва по дълг с падеж през 2026 г. и 26,5 милиона евро по облигации с падеж през 2036 г.

Договорните условия на бележките посочват, че NSD е регистрираният притежател на облигациите с цел извършване на плащания на главница или лихва, което означава, че Русия може да твърди, че е изпълнила задължението си да плати дори преди средствата да бъдат официално изпратени към сметки на индивидуални инвеститори.

Това може да позволи на страната потенциално да избегне ситуация на неизпълнение, свързана с тези плащания, дори ако те не достигнат до притежателите на облигации.

Временно освобождаване

Прехвърлянето към NSD дойде само дни преди изтичането на временното освобождаване от санкции за американски притежатели на облигации да получават плащания по руски облигации. Без това специално разрешение на американските лица е забранено да приемат плащания по дълга от руското правителство.

В случай, че плащането не е завършено, Русия има гратисен период от до 30 дни, за да намери решение, както направи в началото на май, когато плати на инвеститорите в самия край на този удължен период, след като плащанията първоначално бяха блокирани.

Руският външен министър каза в четвъртък, че има планове да се предложи нов инструмент за притежателите на облигации, който ще им позволи да получават главница и лихва по външния дълг на Русия. Министерството на финансите също заяви, че ще извършва плащания в рубли.

Рискът остава

Въпреки техническите подробности, няма съмнение, че Русия все още е изложена на риск да изпадне в първия си фалит по външни облигации след революцията от 1917 г., когато болшевиките отказаха да признаят дълговете на царя. Неизпълнението на Русия от края на 90-те години на миналия век беше по вътрешния дълг.

В четвъртък САЩ отхвърлиха предложенията на Русия за улесняване на износа на зърно и торове на фона на глобалните опасения относно недостига на храни в замяна на премахване на санкциите.

Понастоящем пазарите ценообразуват с 87% шанс за неизпълнение на руския суверенен дълг в рамките на една година, според услугите за данни на ICE.

Пазарите ще следят и резултата от прегледа от Комитета за определяне на кредитни деривати, група от дилъри и инвеститори, която преценява дали може вече да е настъпило неизпълнение, когато Русия не успя да включи 1,9 милиона долара допълнителна лихва за плащане, извършено по-рано този месец.

„Обикновено неизпълнението на държавния дълг е свързано с неспособността на правителството да плаща поради липса на налични средства“, каза Даршак Долакия, партньор в Dechert LLP. „Тук Русия е в състояние и желае да извършва плащания, но въпреки това може да бъде обявена в неизпълнение поради невъзможност на притежателите на облигации да приемат плащания и на банките да обработват плащания."