Германският финансов министър призова страните от ЕС да ограничат дефицитите си

Кристиан Линднер призовава за „път към намаляване на държавния дълг“ въпреки икономическите сътресения

13:30 | 22 май 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Решението на ЕС да отмени правилата си за дефицита и дълга за една допълнителна година не е извинение за държавите-членки да продължават с хлабавата политика и високите разходи, каза германският финансов министър Кристиан Линднер в призив за повече фискална дисциплина.

„Фактът, че държавите-членки вече са в състояние да се отклонят от Пакта за стабилност и растеж, не означава, че всъщност трябва да го направят“, каза Линднер пред Financial Times.

Пактът за стабилност и растеж, който закрепва фискалните правила на ЕС, беше спрян в началото на пандемията Covid-19, тъй като икономическото производство в Европа се срина.

Европейската комисия беше на път да наложи отново правилата в началото на следващата година, тъй като икономическото възстановяване след пандемията започна. Но войната в Украйна и последвалия скок на цените на енергията накараха Брюксел да удължи спирането с още една година.

Говорейки в кулоарите на срещата на финансовите министри на Г-7 в град Кьонигсвинтер на Рейн тази седмица, той намекна, че другите страни от ЕС трябва да вземат пример от Германия.

„Ние няма да се възползваме от общата клауза за избягване на ограниченията, а ще се върнем към спирачката на националния дълг, която е закотвена в нашата конституция“, каза той, имайки предвид строгия таван на Германия за дефицитите.

Пактът, който има за цел да държи заемите на държавите-членки под контрол, постановява, че публичният дълг не трябва да надвишава 60% от брутния вътрешен продукт, а бюджетните дефицити не трябва да надхвърлят 3%.

Някои държави-членки се застъпват за реформи, заявявайки, че някои видове стратегически държавни разходи - като инвестиции в отбрана или смекчаване на изменението на климата - трябва да получат преференциално третиране.

Но Линднер даде да се разбере, че се противопоставя на това и предупреди спирането да не се третира като възможност за преосмисляне на целия правилник на ЕС. „Решението за временна отмяна на клаузата за дефицитите не трябва да се разглежда като прецедент или прелюдия към реформа на фискалните правила“, каза той.

Той призна, че има поле за „повече гъвкавост“ в начина, по който те се прилагат, но настоя, че ЕС се нуждае от „дългосрочен надежден път към намаляване на държавния дълг . . . По отношение на нашата крайна цел трябва да станем по-твърди, а не по-меки”.

С нарастването на инфлацията в групата водещи икономики на Г-7, Линднер твърди, че са необходими бързи действия за връщане към макроикономическата стабилност и това, което той описа като „неутрална фискална позиция“.

„Има реална опасност от стагфлация“, каза той. — Това означава, че трябва да действаме спешно“.

Линднер, лидер на либералната про-бизнес партия Свободни демократи, има репутацията на фискален ястреб, макар и със силни проевропейски симпатии. Той е пламенен привърженик на връщането към спирачката на дълга възможно най-бързо.

Той често е предупреждавал, че някои страни в Европа са натрупали твърде много дългове в хода на кризата с Covid-19 и сега трябва да положат усилия за възстановяване на публичните си финанси, особено на фона на нарастващата инфлация в еврозоната.

„Ако погледнете данните, ще видите, че трябва да спрем нашите експанзивни фискални политики и да спрем да се намесваме в пазарната икономика с тези големи програми за държавни разходи“, каза той. „Трябва да намалим бюджетните си дефицити и . . . да изпращаме сигнали за по-голям растеж.”

Линднер също така каза, че е против ЕС да тегли нов дълг, за да покрие нуждите от финансиране на Украйна, по подобие на Фонда за следващо поколение на ЕС от 800 милиарда евро, който е предназначен да помогне на държавите-членки да се възстановят от икономическата криза, предизвикана от пандемията.

„Това беше еднократно решение“, каза той. „Германия не подкрепя идеята за повторение на съвместното издаване на дълг“.

Той направи разграничение между призивите за нови съвместни заеми и 9 милиарда евро финансова помощ, която ЕС обсъжда за Украйна, описвайки последното като „различен инструмент, който сме използвали в миналото, въз основа на национални гаранции, които тогава използвахме за съвместна подкрепа на трети държави“.

Линднер също засегна предложението на ЕС за изземването на замразените валутни резерви на Русия, за да се покрият разходите за възстановяване на Украйна след войната, което беше предложено по-рано този месец от Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по външната политика.

Той каза, че Германия е „отворена“ за идеята, но „все още трябва да разгледаме правните въпроси и последствията за международния ред, основан на правила“.

Линднер обаче каза, че е против конфискуването на частните активи на руски олигарси. „Държавите, основани на върховенството на закона, гарантират частната собственост“, каза той. "Препятствията за конфискуването му са много високи."

Той предложи частни участници като олигарсите да бъдат убедени да „допринесат за репарациите за Украйна на доброволни начала“. „Трябва да има политическа дискусия за това . . . от които бих искал да бъда част“, ​​каза той.