Турските резерви загубиха "шокиращи" 4,8 милиарда долара само за една седмица

Лирата е най-зле представящата се тази година на нововъзникващите пазари спрямо долара със загуба от над 16%

14:34 | 21 май 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Брутните валутни резерви на Турция паднаха най-много през тази година, предоставяйки допълнителни доказателства, че усилията за подкрепа на лирата идват на все по-висока цена, пише Bloomberg.

Запасите се свиха с 4,8 милиарда долара за седемте дни, приключили на 13 май, според данни на централната банка, публикувани в петък. Това доведе общите наличности, които изключват златните резерви, до 10-месечно дъно от 61,2 милиарда долара.

Седмичният спад беше „шокиращ“ и знак, че Турция „неуспешно се бори с насрещните ветове“, каза Кристиан Маджо, ръководител на портфейлната стратегия в TD Securities в Лондон, в бележка до клиенти.

Дори когато турските държавни банки понякога се намесват на валутните пазари, лирата е най-зле представящата се тази година на нововъзникващите пазари спрямо долара със загуба от над 16%. Тя спада на фона на силното търсене на долари от турските корпорации, които се опитват да се изолират от инфлацията, подхранвана от минали епизоди на обезценяване на валутата и върхови стойности на световните цени на суровините.

Държавните банки не коментират валутните си интервенции, но бивш управител на централната банка каза през 2020 г., че държавните кредитори извършват транзакции в съответствие с регулаторните ограничения и може да продължат да бъдат активни на валутния пазар.

Намаляването на резервите представлява ключов източник на уязвимост за Турция. През периода, обхващащ 2019 г. и 2020 г., президентът Реджеп Тайип Ердоган каза, че Турция е похарчила 165 милиарда долара, опитвайки се да стабилизира лирата, политика, която до голяма степен има обратен ефект и в крайна сметка принуди централната банка да повиши лихвените проценти.