Петролът се насочва към четвърта седмица на ръст заради търсенето на продукти

West Texas Intermediate спадна под 111 долара за барел, след като завърши по-високо в четвъртък

09:34 | 20 май 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът се насочи към скромна седмична печалба, тъй като оптимизмът относно перспективите за търсенето засенчи опасенията относно по-строгата парична политика и икономическото забавяне, които в съчетание разтърсиха по-широките финансови пазари.

West Texas Intermediate спадна под 111 долара за барел, след като завърши на зелено в четвъртък, с общ ръст от 0,3% досега тази седмица. Сортът се насочва към четвърта поредна седмична печалба, което би било най-доброто представяне от средата на февруари.

Глобалните пазари на горивни продукти се затягат, особено в САЩ, където цените на бензина и дизела се повишиха до безпрецедентни нива в навечерието на летния сезон. Очаква се пътуванията в цялата страна да се доближат до нивата, наблюдавани преди пандемията от коронавирус, според прогнозата на автоклуб AAA.

Петролът поскъпна с почти 50% от началото на годината, тъй като търсенето се възстанови от въздействието на пандемията и нападението на Русия срещу Украйна изпрати ударни вълни през световните пазари. Докато САЩ и Обединеното кралство обявиха забрани за руски износ, потоците към Азия се увеличиха. Китай се стреми да попълни стратегическите запаси с евтин руски петрол, дори когато служителите се борят да потискат огнища на Covid-19.

„Фокусът на пазара сега е затягането на фундаментите на суровия петрол“, каза Джоу Ми, анализатор от Chaos Research Institute в Шанхай, част от Chaos Ternary Futures Co. „С облекчаването на епидемията от вируса в Китай и сезона на пиково търсене в САЩ, рисковете са изкривени нагоре."

В петък имаше смесени сигнали от Китай. Докато банките намалиха ключовия лихвен процент за дългосрочни заеми с рекордни нива, за да подпомогнат забавящата се икономика, Шанхай откри първите случаи на Covid-19 извън карантината от шест дни насам, което повдигна въпроси дали облекчаването на блокадите в града ще бъде засегнато.

Скокът на петрола допринесе за най-бързата инфлация от десетилетия, което накара Федералния резерв на САЩ да обещае, че ще продължи да повишава лихвените проценти, докато има ясни признаци, че ценовият натиск намалява. Това предизвика бурни промени в апетита на инвеститорите към риск, колебание на пазарите на акции, облигации и суровини.

Пазарите на петрол остават във възходящ модел, при който краткосрочните цени са над тези с по-дългосрочна дата. Бързият спред на Brent, разликата между двата му най-близки договора, беше 2,33 долара за барел в сравнение с 1,80 долара преди седмица.