Северна Корея изпраща военни в борбата си с Covid епидемията

Тъй като страната все още не е започнала ваксинация срещу Covid-19, съществува риск вирусът да се разпространи бързо

19:40 | 17 май 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Ким Чен Ун мобилизира севернокорейската армия, за да помогне в борбата с една от най-големите кризи, с които се е сблъсквал през десетилетието си като лидер, тъй като за по-малко от месец случаите на съмнения за Covid-19 достигнаха почти 1,5 милиона.

Пхенян съобщи за 269 510 нови случая на "треска" и шест смъртни случая в цялата страна за последното денонощие. От края на април досега са починали 56 души, пише Bloomberg.

Северна Корея не е нарекла стотиците хиляди случаи на треска "Covid", вероятно защото изолираната страна не разполага с достатъчно комплекти за изследване, за да потвърди, че случаите са причинени от коронавирус.

Разпространението на случаите показва, че Северна Корея може да е изправена пред криза в общественото здраве, която може да претовари остарялата ѝ медицинска система. Страната е още по-уязвима, след като отказа ваксини. Според оценки на Агенцията на ООН за продоволствена помощ около 40 % от населението ѝ страда от недохранване, което може да засили въздействието на вируса.

"Ситуацията с Covid може да се окаже реална заплаха за стабилността на режима, освен ако Северна Корея не успее ефективно и бързо да ограничи разпространението на вируса", казва Рейчъл Миньонг Лий, сътрудник в Центъра "Stimson".

"Ким Чен Ун е трябвало да се справя с редица проблеми, откакто е на власт, но нито един от тях не е застрашавал националното съществуване по начина, по който тази криза", казва Лий, която почти две десетилетия е работила като анализатор в Open Source Enterprise на ЦРУ.

Повечето международни хуманитарни работници напуснаха страната, след като тя затвори границите си в началото на пандемията, а Северна Корея досега отказваше или пренебрегваше международните предложения за помощ.

"Тъй като все още не е започнала ваксинация срещу Covid-19, съществува риск вирусът да се разпространи бързо сред масите, ако не бъде спрян с незабавни и подходящи мерки", заяви в изявление Пунам Кхетрапал Сингх, регионален директор на Световната здравна организация.

По-рано тази седмица държавните медии съобщиха, че на партийно заседание на най-високо ниво Ким Чен Ун е порицал кадри за това, че не са изпълнили неговите заповеди за общественото здраве. Пропагандният апарат на държавата го показва как работи усърдно за предотвратяване на епидемията, вероятно в опит да прехвърли отговорността на по-нископоставени служители, докато болестта се разпространява под негово ръководство.

Южнокорейският президент Юн Сук Йол, който встъпи в длъжност на 10 май с обещания да заеме твърда позиция спрямо Пхенян заради заплахите за сигурността, предложи да изпрати ваксини и други медикаменти през границата, но не получи отговор от Северна Корея.

„В понеделник правителството се опита да изпрати послание до Пхенян, за да предложи разговори на работно ниво за предоставяне на помощ за коронавируса, включително ваксини, но Северна Корея все още не е приела посланието”, съобщиха от Министерството на обединението на Южна Корея.

В неотдавнашен доклад на ООН се казва, че Северна Корея и Еритрея са единствените две държави в света без ваксини.

Северна Корея може да иска лекарства за лечение на Covid, а не ваксини, каза Уанг Сон-Таек, директор на Центъра за глобална политика към Института за мир "Хан Пьонг" в Южна Корея.

"Броят на дозите ваксини, които тя би могла да получи от международната общност, няма да е достатъчен, за да предотврати бързото разпространение на коронавируса", казва Уанг. "Но когато става въпрос за лекарства за лечение, Северна Корея може да покаже различна позиция”.