Швейцарците задължиха стрийминг гигантите да инвестират в местни продукции

Подобни закони вече има в Португалия, Франция и Италия, а се очаква скоро да ги последва и Испания

19:09 | 15 май 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Швейцарските гласоподаватели в неделя подкрепиха предложенията да се задължат глобални услуги за стрийминг като Netflix, Amazon и Disney да инвестират част от приходите си, генерирани в Швейцария, във вътрешното производство на филми, предаде "Ройтерс".

Около 58% от избирателите подкрепиха предложението, според ранните прогнози на телевизионния оператор SRF, в едно от трите национални гласувания, проведени през уикенда по швейцарската система на пряка демокрация.

Гласуването е поредното въведено в европейските страни за подкрепа на местното телевизионно и филмово производство и стимулиране на местно произведено съдържание.

На обвързващия референдум за това, което се нарича "Lex Netflix", швейцарските избиратели решиха дали международните стрийминг услуги трябва да инвестират 4% от приходите, които правят в Швейцария, в местна филмова продукция, както сега правят местните телевизионни оператори.

Инвестициите могат да бъдат под формата на закупуване на местни предавания, самостоятелно създаване на програми или влизане в инвестиционен фонд.

Противниците казват, че законът - подкрепен от правителството и парламента - може да намали предлагането на глобално съдържание и да накара стрийминг услугите да повишат цените.

„Ние изпитваме най-голямо уважение към демократичното вземане на решения на швейцарския народ и ще изчакаме резултата от референдума“, каза говорител на Netflix по-рано през седмицата, добавяйки, че компанията не е участвала в искането за референдум.

Подобен закон беше приет в Португалия, където доставчиците на стрийминг услуги трябва да плащат 1% от доходите си на Института за кино и аудиовизуални продукти (ICA).

Дания обмисля 5% данък за подкрепа на местното телевизионно производство, докато Испания също планира да въведе данък.

Франция и Италия имат инвестиционни задължения, при които стрийминг услугите трябва да инвестират част от приходите си - до около 20% - в европейско съдържание на местни езици.

На отделен референдум швейцарските избиратели също одобриха повече пари за европейската агенция за гранична сигурност Frontex.

Прогнозите на SRF показват, че 72% подкрепят увеличението до 61 милиона швейцарски франка годишно до 2027 г., спрямо 24 милиона франка през 2021 г.

Отхвърлянето можеше да принуди Швейцария да излезе от 26-членната шенгенска зона без паспорти за пътуване и от Дъблинската система за координиране на молбите за убежище.

При трето гласуване избирателите също подкрепиха план за улесняване на вземането на човешки органи за трансплантации с 59% за, според прогнозите.