Великобритания ще предостави военна помощ на Украйна за още 300 млн. долара

Решението породи напрежение сред членовете на британското правителство

12:30 | 3 май 2022
Автор: Николета Рилска
Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Великобритания ще предостави военна помощ на Украйна за още 300 милиона долара, съобщиха от Даунинг стрийт в понеделник. Междувременно премиерът Борис Джонсън се готви да стане първият западен лидер, който се обръща към парламента на страната след руската инвазия, пише Financial Times.

Джонсън ще говори пред Върховната Рада във вторник чрез видеовръзка, като ще подкрепи отбраната на Украйна срещу Русия, възприемайки тона на Уинстън Чърчил по време на Блиц през 1940 г.

Военната подкрепа на Великобритания към Украйна обаче става факт на фона на ново напрежение в кабинета на Джонсън относно британските разходи за отбрана.

От Даунинг стрийт са отказали да посочат каква сума Великобритания е насочила в подкрепа на украинската отбрана след инвазията на Русия в началото на февруари. Министърът на отбраната Бен Уолъс заяви пред Камарата на общините миналата седмица, че правителството е предоставило 200 милиона долара за оборудване. Във вторник Джонсън ще обяви нов пакет за 300 милиона долара за “отбранителна военна помощ” за Украйна, посочват от Даунинг стрийт.

Миналата седмица американският президент Джо Байдън заяви, че ще търси подкрепата на законодателите за пакет от 33 милиарда долара помощ за Украйна, включително над 20 милиарда военна помощ.

Джонсън ще коментира и отварянето отново на британското посолство в Киев, като ще отбележи, че Великобритания е “горда да бъде сред приятелите на Украйна” в рамките на изказването си пред членовете на парламента. “Това е великият момент за Украйна, епична глава в националната ни история, която ще бъде запомнена и разказвана на идните поколения”, ще посочи Джонсън.

В понеделник обаче стана ясно, че Уолъс е предупредил финансовия министър Риши Сунак, че Великобритания рискува да не изпълни ангажимента си към НАТО за насочване на над 2% от брутния вътрешен продукт за отбрана до 2025 г. Според Уолъс това може да се случи заради разходите за военна помощ за Украйна и инфлацията, предаде по-рано вестник Sun.

“Консервативното правителство генерира най-високото увеличение на разходите за отбрана от Студената война насам”, коментира говорител на Сунак. Миналата година министърът увеличи бюджета за отбрана до 24 милиарда долара през следващите четири години. Говорител на Уолъс не е отговорил на запитване за коментар.

Тобиас Елууд, председателят на Комисията по отбрана, заяви, че е лош момент Великобритания да увеличава разходите за отбрана до 3% от БВП в съответствие с някои други страни членки на НАТО.