Петролът претърпя пореден спад под натиска на локдауните в Китай и сигналите на Фед

Morgan Stanley повиши прогнозите си за петрола сорт Brent с 10 долара както за третото, така и за четвъртото тримесечие

10:40 | 22 април 2022
Обновен: 14:44 | 22 април 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Петролът отбеляза третата си седмична загуба за последните четири седмици, тъй като блокирането на производството в засегнатия от Covid-19 Китай продължи, а Федералният резерв сигнализира, че паричната политика ще бъде агресивно затягана, за да се ограничи най-високата от десетилетия инфлация, пише Bloomberg.

Цената на West Texas Intermediate спадна до 102 долара за барел и е с повече от 4% по-ниска тази седмица. Най-големият вносител на суров петрол в света наложи поредица от забрани, включително в Шанхай, за да потуши нова вълна от Covid-19. Ограниченията намалиха търсенето на горива и подтикнаха икономистите да намалят прогнозите за растежа.

oil

Инвеститорите се подготвят за бързо повишаване на лихвените проценти от страна на централната банка на САЩ, като председателят Джером Пауъл сигнализира за две или повече увеличения с половин процентен пункт в коментарите си в четвъртък. Това колебание повиши курса на долара, правейки стоките по-скъпи за притежателите на други валути.

Въпреки неотдавнашната слабост петролът остава с над 35% по-висок през тази година, тъй като последиците от инвазията на Москва в Украйна продължават да тресат пазарите и да разклащат потоците от суровината. Има призиви към Европейския съюз да забрани руския петрол, което ще съответства на стъпките, предприети от САЩ и Обединеното кралство.Подкрепа за цените дойде и от прекъсването на доставките от Либия на фона на вълна от протести.

"Пазарът е нестабилен", каза Гао Миню, главен енергиен анализатор в SDIC Essence Futures Co. "Ограничаването на търсенето на дизелово гориво и бензин с антивирусните мерки в Китай не е ефективно отменено, което отслабва както фючърсите, така и спот пазара."

Шанхай, основният търговски център на Китай, обеща да засили прилагането на блокиращите мерки, разочаровайки очакванията, че епидемичният взрив в него е достигнал своя връх. Отразявайки забавянето, причинено от смущенията, икономистите, анкетирани от Bloomberg, отново понижиха прогнозите си за растежа на страната.

WTI с доставка през юни спадна с 1,4% до 102,34 долара за барел, а Brent с доставка през юни спадна с 1,4% до 106,77 долара за барел.

Като част от стратегията за овладяване на инфлацията президентът на САЩ Джо Байдън и неговите съюзници наредиха голямо освобождаване на суров петрол от националните запаси. Дванадесет компании получиха всички 30 млн. барела, предложени от Стратегическия петролен резерв (SPR) при втората продажба, съобщи в четвъртък Министерството на енергетиката на САЩ. В Азия Япония обяви търг в петък.

Въпреки продажбата на суровината от SPR, Morgan Stanley повиши прогнозите си за петрола сорт Brent с 10 долара както за третото, така и за четвъртото тримесечие. Банката заяви, че според нея пазарните баланси са "по-тесни от преди", като дефицитът от около 1 млн. барела дневно ще се запази през цялата година, се посочва в бележка от 21 април. 

"Рисковете за цените са изкривени във възходяща посока", заяви банката. "Виждаме висок риск ЕС да въведе ембарго за внос на руски суров петрол, въпреки че то вероятно ще бъде приложено с дълъг гратисен период от четири до пет месеца."