Париж иска да се превърне в европейския Мейфеър за хедж фондове

Brexit накара много американски инвестиционни банки и хедж фондове да търсят нова база в Европейския съюз

19:30 | 28 януари 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През 2016 г. да накараш амбициозен млад финансист да предпочете Франция пред Великобритания често беше абсолютно безнадеждна задача. 

"Когато отивах в Лондон, за да убеждавам хората да се преместят в Париж, отговорът на моите познати беше: "Париж, никога!" - разказва Арно дьо Бресон, чиято работа е да популяризира града като привлекателно място за международни финансови компании.

Шест години по-късно мисията на дьо Бресон е станала много по-лесна.

Brexit накара много американски инвестиционни банки и хедж фондове да търсят нова база в Европейския съюз, след като Лондонското сити е извън блока, а Париж се очертава като дестинация номер 1. В същото време президентът Еманюел Макрон намали данъците за богатите, премахвайки една от най-големите пречки за хората с високи доходи, които смятат да работят във Франция.

Ефектът от тези две неща е поразителен. Банките от Уолстрийт бързо разширяват френските си търговски екипи. Сега ги следват и хедж фондовете, привлечени от изобилието от талантливи математици и инженери от елитните френски университети. Millennium Management, Citadel на Кен Грифин и ExodusPoint Capital наемат или откриват офиси в Париж.

Тази внезапна активност повдига въпроса дали Градът на светлината ще се превърне в основен център на ЕС за трейдъри на хедж фондове, както и за техните колеги от инвестиционните банки. Ан-Софи д'Андлау, съосновател на базираната в Париж CIAM Investment, пита: "Може ли Париж да се превърне в Мейфеър на Европа?"

Заможните лондонски квартали Мейфеър и Сейнт Джеймс, където се намира процъфтяващата британска индустрия на хедж фондовете, все още не трябва да се притесняват твърде много. Повечето от новите наематели в Париж са или местни служители, или френски емигранти, които се връщат у дома. Финансовата индустрия на британската столица, в която са заети около 418 000 души, превъзхожда френския си конкурент. 

Въпреки това ангажиментите на хедж фондовете в Париж изглеждат сериозни.

Базираният в Ню Йорк Millennium е наел помещение в старата централа на радио RTL на улица Баяр - точно зад ъгъла на лъскавите луксозни магазини на авеню Монтен - в което могат да се настанят до 100 служители. Миналата година Citadel нае няколко звезди, а през 2022 г. ще се присъединят още мениджъри на портфейли, каза запознат с плана служител.

ExodusPoint, която създаде изследователско звено в Париж през 2019 г., иска да наеме още местни жители, след като получи регулаторни одобрения, казват осведомени. Други фирми, включително Point72, Qube Research & Technologies и Squarepoint Capital, обявяват работни места в града. Говорителите на Millennium, Citadel и ExodusPoint отказаха коментар.

Президент на богатите
Намаляването на данъците от страна на Макрон е огромна притегателна сила за хедж фондовете. "Промяната в играта бяха данъчните реформи, които поставиха Франция и Париж на едно средно ниво в Европа, при равни условия", казва дьо Бресон, управляващ директор на Paris Europlace, лобистка група от финансовата индустрия.

Откакто пое властта през 2017 г., президентът прие редица данъчни промени, целящи да позволят на Франция да се възползва от възможностите след Brexit и да спечели нов бизнес. В допълнение към намаляването на корпоративния данък от 33,33 % на 25 %, той замени данъка върху индивидуалното богатство с данък върху недвижимите имоти. Той въведе и плосък данък върху доходите от лихви, дивиденти и продажби на акции.

Тези политики имат своята политическа цена, докато Макрон се приближава към кампанията за преизбиране през пролетта. Той редовно е обвиняван, че е "президент на богатите", като някои проучвания показват, че реформите му са облагодетелствали по-богатите слоеве на обществото.

Но като цяло икономическите резултати са стабилни, като наскоро молбите за помощи при безработица спаднаха до най-ниските нива за десетилетие, а брутният вътрешен продукт нарасна повече от очакваното в края на 2021 г.

Макрон води в социологическите проучвания - прогнозите са за 72% подкрепа. А реформите му работят за финансовата индустрия.

"Смятаме, че Париж е най-привлекателният вариант сред другите европейски градове", казва д'Андло, който също така отдава дължимото на режима на "импатриране" в страната, който предлага осемгодишни щедри данъчни облекчения за хората, които се местят там. 

Висши училища 
Франция, която вече е най-големият доставчик на услуги за управление на активи в ЕС, предлага и "набор от таланти, какъвто няма в никоя друга страна в континентална Европа", казва Кристоф Леклерк, консултант по търсене на изпълнителни директори в Shadowhound Ltd.

Със своя богат набор от трейдъри и финансови инженери, завършили прочутите Ecole Polytechnique или Ecole Centrale - и допринесли за създаването на изключително сложни структурирани продукти във френските банки Societe Generale SA и BNP Paribas SA - Франция отдавна е ловно поле за специалистите по подбор на персонал в най-големите фондове в света.

"Париж винаги е имал кадри, особено в сферата на количествените инструменти", казва Зак Уайт, партньор в лондонската компания за подбор на кадри Attica Executives, който наема служители за много стратегически хедж фондове. "В големите фондове в световен мащаб работят и много французи, чийто роден език е френски, а отварянето на фондове в Париж улеснява връщането им във Франция".

Друга причина за завръщането им у дома е, че голямото разширяване на търговските операции в Париж от страна на JPMorgan Chase & Co., Goldman Sachs Group Inc. и техните колеги от Wall Street означава, че има много алтернативни работни места, ако нещата в хедж фонда не се получат.  

"Само преди няколко години хората не искаха да се връщат във Франция, защото смятаха, че ще имат ограничени перспективи за кариера", казва Льоклерк. "Сега това очевидно не е така. Много банки решиха да създадат свои центрове за таланти във Франция."

Нови хоризонти
Възходът на "мултистратегическите" хедж фондове също прави по-приемливо за трейдърите да работят в отдалечени места като Париж. Присъединявайки се към тези международни фирми, хората могат да управляват инвестиционни стратегии, използвайки малки суми капитал. Такива стратегии не биха били печеливши, ако се поемат всички разходи по създаване на собствени фондове. Това създава "много по-ниски бариери за навлизане", казва Уайт. "Това, съчетано с постоянни притоци на капитали, превръща откриването на нови офиси на нови места в просто решение."

За това допринася и FOMO (или страхът от пропуснати ползи). Фирмите няма да искат техните конкуренти да хванат най-добрите парижки трейдъри. Подобно стадно поведение на хедж фондовете е наблюдавано и преди в благоприятните за данъчно облагане Флорида, Сингапур и Хонконг.

Местните фирми в 8-и район на Париж със сигурност очакват с нетърпение нова тълпа от добре платени клиенти от обновената сграда на RTL. "Това е много, много добра новина след 17 месеца на Covid", казва Фабрис, управител на Chez Savy, типична бирария точно срещу новата сграда на Millennium. "Няма да можем да поберем всички за обяд."