Пренасищане: цените на втечнен природен газ падат заради препълнени пристанища

Китай, най-големият купувач в света на втечнен природен газ, започна безпрецедентни усилия да препродаде своите доставки

20:17 | 21 януари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В Европа пристига толкова много втечнен природен газ, че товарите на свръхохладеното гориво се предлагат с отстъпка спрямо регионалните референтни цени, предава Bloomberg. 

Вносът на втечнен природен газ (LNG) в Европа се доближава до рекордни нива този месец, което кара търговците да намалят цените на товарите поради липсата на слотове на терминалите за внос и тъй като предлагането надвишава търсенето. Горивото за доставка през март се предлага на цена от 2 долара за милион британски термични единици, или 8% под цените в центъра за търговия с газ в Нидерландия, каза Мелиса Линдзи, основател на брокерската компания за втечнен природен газ Emstream.

Отстъпката е обрат отпреди няколко месеца, когато вносът на втечнен природен газ бе повишен на фона на опасенията за недостиг на гориво през зимата. Оттогава фючърсите паднаха от рекордно високо ниво през декември, тъй като доставките на LNG се увеличиха и Китай, най-големият купувач на горивото, предложи да продаде десетки товари тази година.

Ако изключим силно застудяване или ескалиращо геополитическо напрежение, свързано с Русия, зимният пик на цените на газа в Европа и Азия вече е отминал, казаха анализатори на Citigroup Inc.

Ситуацията с отстъпките не е нова, въпреки че след като европейските цени на газа се увеличиха повече от три пъти през последната година, мащабът на намаленията е по-сериозен. По време на вълна от внос на втечнен природен газ в края на 2019 г., пратките бяха с отстъпка, тъй като търговците се бореха да намерят търсене на товари в Северозападна Европа.

Вълната от LNG вероятно ще продължи, тъй като цените правят износа на САЩ по-изгоден за Европа, а не в Азия през март, април и май, според BloombergNEF.

LNG Euroep

Китай, най-големият купувач в света на втечнен природен газ, започна безпрецедентни усилия да препродаде своите доставки, облекчавайки страховете от глобален недостиг на гориво.

Две от най-големите държавни компании вносители на втечнен природен газ в Китай публикуваха търгове тази седмица, предлагайки да продадат десетки товари за доставка до ноември. Предвид края на пиковия зимен сезон на търсене, китайските търговци залагат, че нацията ще избегне осакатяващия срив на доставките и ще може да разпродаде излишните товари.

Този ход изненада търговците и предизвика разпродажба на природен газ на спот-пазара от Азия към Европа. 

Cnooc предлага да продава по един товар на месец между май и ноември, докато China Petroleum and Chemical Corp., известна като Sinopec, се стреми да продаде до 45 товара за доставка до октомври, според търговци, запознати с въпроса. Офертите представляват приблизително 4% от общия внос на втечнен природен газ в Китай през миналата година.

През по-голяма част от миналата година Китай купуваше товари с LNG и възстановяваше на запасите в подготовка за тази зима. Но по-мекото време остави енергийните гиганти с изобилие от планирани доставки. Препродажбата на товарите на скъпия спот пазар може да осигури изгодна печалба за търговците.

Търговците се опасяват и че предлаганите продажби опровергават тревогите на китайските фирми, че вътрешното търсене на гориво може да бъде засегнато тази година, тъй като правителството се опитва да предотврати разпространението на по-преносими форми на Covid-19.

Омикрон наскоро бе официални потвърден в Китай, което накара Goldman Sachs Group Inc. да намали прогнозата си за растеж за 2022 г. Щамът наскоро се разпространи в големия китайски пристанищен град Далиан след блокирането на Анянг, град с 5 милиона души. Нацията също се бори с огнището на варианта Делта в Сиан.