Турция ще налее $3,8 млрд. за увеличаване на капитала на банките

Гарантира се отпускането на кредити за бизнеса, след като срива на лирата подкопа буферите на банките

14:10 | 20 януари 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Турция планира да влее 51,5 млрд. лири (3,8 млрд. долара) в държавните банки, за да гарантира, че те ще продължат да отпускат кредити на бизнеса, след като рекордният спад на лирата подкопа буферите им, пише Bloomberg.

Държавният инвестиционен фонд на Турция ще увеличи основния капитал на TC Ziraat Bankasi AS, Turkiye Halk Bankasi AS и Turkiye Vakiflar Bankasi TAO, както и на техните ислямски банкови филиали, заяви високопоставен служител, който е пряко запознат с въпроса, като помоли да не бъде назоваван, тъй като решението все още не е обявено.

Лирата беше най-зле представилата се валута на развиващите се пазари през 2021 г.
Turkey

Съгласно настоящия план Ziraat ще получи 22,5 млрд. лири, докато Halkbank и Vakifbank ще получат по 13,5 млрд. лири, каза служителят. Ислямските банкови звена ще получат общо 2 млрд. лири, каза той.

След новината акциите на Halkbank скочиха с 3,9%, а тези на Vakifbank се повишиха с 3,3% в търговията на Borsa Istanbul. Банковият индекс се повиши с 0,8%.

Спадът на лирата и усилията на държавните банки да поддържат ниска цена на кредитите след пандемията от Covid-19 доведоха до намаляване на паричните им буфери, което наложи правителството да инжектира капитал за трети път в рамките на около три години. 

Turkiye Varlik Fonu, фондът за богатство, известен още като TWF, притежава мажоритарен дял в трите държавни банкови институции. Той инжектира 6,7 млрд. долара в подкрепа на банките в два отделни кръга през 2019 г. и 2020 г.

Фондът финансира предишните парични инжекции чрез продажби на облигации от Министерството на финансите на местния пазар. 

Въпреки инжекциите средното съотношение на капиталова адекватност на държавните банки спадна до 16% в края на ноември от 18% в края на 2019 г., според последните данни на банковия надзор.

Представител на Ziraat Bank отказа коментар. Представители на Halkbank и Vakifbank не отговориха на обажданията и на текстови съобщения, търсещи коментар. Представител на TWF заяви, че фондът ще продължи да подкрепя банките, както е правил в миналото.