Германската икономика се насочва към нова рецесия

Голяма част от проблемите на Германия се корени в нейната огромна зависимост от производството

18:01 | 14 януари 2022
Обновен: 18:39 | 14 януари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германия се насочва към втората си рецесия от пандемията след появата на Омикрон, който усложнява производството, пострадало от сривовете в предлагането и най-бързата инфлация от три десетилетия.

Най-голямата европейска икономика се е свила с 0,5% до 1% през последното тримесечие на 2021 г., според оценка, публикувана в петък от Федералната статистическа служба. С рекордни нови случаи на Covid-19 и ключовата производствена индустрия, която все още се бори да си набавя компоненти, Dekabank, NordLB и ABN Amro прогнозират ново свиване през това тримесечие.

За цялата миналата година брутният вътрешен продукт нарасна с 2,7% - съвпадащо с прогнозите, но все още под нивото отпреди кризата. Възстановяването на Германия изпреварва Франция, Италия и Испания, които се очаква да отчетат експанзия за 2021 г. от 4,5% или повече по-късно този месец.

german economy

Размерът на спада в края на годината дойде като изненада, след като Бундесбанк миналия месец сигнализира, че е вероятно да има само лек спад. Но има малко признаци, че нещата скоро ще се подобрят.

Германия съобщи за повече от 90 000 нови инфекции в петък, което може да доведе до недостиг на персонал, съкращения на производството и потенциално по-строги ограничения. Междувременно разходите за електроенергия и отопление нараснаха, докато микрочиповете и други материали за фабриките остават оскъдни.

„Нямам много очаквания за положителни импулси – проблемите в доставките продължават, скокът в цените на енергията едва сега достига до потребителите, а услугите са отслабени от вируса“, ​​каза Андреас Шойерле, икономист в Dekabank, който предвижда спад на производството с 0,8% между януари и март.

Нещата може да се подобрят през пролетта и лятото.

„Covid вече не трябва да играе основна роля през лятото – цените на енергията трябва да бъдат усвоени и проблемите с веригата за доставки може да са отслабнали дотогава“, каза Шойерле. „Така че през второто и третото тримесечие трябва да видим солиден растеж."

german economy

Бундесбанк очаква „значителен импулс” от пролетта нататък, като прогнозира ръст от 4,2% през цялата година. Bloomberg Economics очаква производството да се възстанови още през първото тримесечие - с поне 0,7% - тъй като инфекциите спаднат.

Голяма част от проблемите на Германия се корени в нейната огромна зависимост от производството – благо по време на предишни кризи, което се превърна в бреме, тъй като суровините станаха по-трудни за намиране. Автомобилните производители страдат най-много, като почти една пета от служителите в индустрията не бяха активни през декември.

Volkswagen AG съобщи, че продажбите през 2021 г. са спаднали до най-ниското ниво от десетилетие и предупреди, че предлагането на чипове ще остане ограничено през първата половина.

german economy

„Преминавайки към 2022 г., икономическата ситуация изглежда не се е подобрила“, каза Алин Шуилинг, старши икономист в ABN Amro. „Няма да отнеме много, за да изпаднем в рецесия, въпреки че ако страховете от Омикрон отслабнат през първото тримесечие, спадът на производството може да се окаже малко по-малък, отколкото в края на миналата година."

По-строгите правила за ваксинация могат да облекчат известен натиск върху икономиката. Канцлерът Олаф Шолц потвърди отново подкрепата си в сряда за задължителна ваксинация за всички възрастни, докато Volkswagen засили собствения си тласък за ваксинация.

Но инфлацията е пречка. Цените на природния газ в Европа скочиха до най-високото ниво за една седмица в петък на фона на напрежението около Украйна, което предполага, че потребителските енергийни разходи - които вече нарастват с малко под 20% годишно - могат да се увеличат допълнително.

Докато правителството обмисля помощ за домакинствата, които се борят да плащат нарастващите сметки, а излишните спестявания, натрупани по време на блокирането, могат да смекчат част от удара, собствениците на магазини са притеснени.

Близо 80% от търговците на дребно на нехранителни стоки, анкетирани от индустриалната група HDE, не са доволни от продажбите в края на годината - които бяха засегнати от правилата, забраняващи достъпа на неваксинирани клиенти.