Дойде ли време Европа да се отнася към Covid като към грип

По-малкият брой хоспитализации може да предизвика преразглеждане на стратегиите

13:12 | 13 януари 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Испания призовава Covid-19 да се третира като ендемично заболяване, подобно на грипа, като се превръща в първата голяма европейска държава, която изрично предлага на хората "нормален живот с вируса", пише Bloomberg.

Идеята постепенно набира популярност и може да предизвика преоценка на правителствените стратегии за справяне с вируса. В неделя британският министър на образованието Надим Захауи заяви пред Би Би Си, че Обединеното кралство е "на път да премине от пандемия към ендемия".

По-ниските нива на хоспитализация и смъртност при варианта Омикрон, въпреки рекордния брой заразени, накараха испанския министър-председател Педро Санчес да изкаже съблазнителната перспектива Европа да премине отвъд пандемичните ограничения и да се завърне към нормален живот.

"Трябва да оценим възможността за еволюцията на Covid от пандемия до ендемично заболяване", каза Санчес в радиоинтервю в понеделник, като добави, че може да се наложи европейските правителства да започнат да оценяват заболяването с различни параметри от използваните досега. 

На места като Франция, Германия, Италия и Румъния, където се регистрират най-високите средни дневни нива на заболеваемост за цялата пандемия, може би е малко рано за подобни разговори. Освен това Световната здравна организация заяви във вторник, че при сегашното темпо повече от половината хора в Европа са на път да се заразят с варианта Омикрон през следващите два месеца.

Но тъй като правителствата се стремят да запазят училищата отворени, а икономиките възможно най-нормално функциониращи, по-малкият брой хоспитализации може да предизвика преразглеждане на стратегиите.

Засега Франция и Германия продължават да затягат ограниченията, особено за неваксинираните. Френският президент Еманюел Макрон заяви, че иска да направи живота на неваксинираните възможно най-труден, и иска да въведе задължителна ваксина за достъп до барове и ресторанти и дори за пътуване с влак. 

Нидерландия поддържа едни от най-строгите забрани в Европа, като ресторантите и баровете са затворени. В Италия правителството на министър-председателя Марио Драги задължи ваксинирането на хората над 50-годишна възраст.

"Повечето от проблемите, които имаме днес, произтичат от факта, че има хора, които не са ваксинирани", заяви Драги на пресконференция в Рим в понеделник.

Въпреки че ваксинациите са от основно значение за предпазване на хора с Омикрон от болнично лечение, ваксините не са толкова ефективни за спиране на разпространението на този вариант. Това кара политиците да се опитват да измислят как да ограничат разпространението, особено след като гласовитите групи в техните страни все повече се противопоставят на ограниченията в ресторантите, баровете и други дейности. 

Рекордeн брой заразени
Рекордно заразяване

Според министър-председателя Мишел Мартин, въпреки че Ирландия има едни от най-високите нива на заболеваемост от Covid в Европа, тя ще запази системата за доброволно ваксиниране. Белгийското правителство иска да даде на хората "свободен избор", заяви министър-председателят Александър Де Кроо. 

Много страни съкращават карантинните периоди, тъй като се опитват да запазят работещи основните услуги. От вторник в Чешката република, например, вече се изисква хората с положителнен ковид тест да се изолират за пет дни, вместо за две седмици.

Ограниченията за пътуване също са на път да избледнеят. Обединеното кралство беше първата страна, която забрани полетите от Южна Африка, където за първи път беше идентифициран Омикрон. Въпреки това тя беше и първата в Европа държава, където се появи вълна от Омикрон. Скоро след това Франция изпревари Обединеното кралство по брой случаи, въпреки че въведе ограничения за пътуване от Великобритания. 

През последните седмици испанското правителство работи по нов подход за наблюдение, а министърът на здравеопазването Каролина Дариас е поставила въпроса пред европейските си колеги, каза Санчес. 

На този фон, Испания съобщи за почти 692 000 нови случая през последните седем дни, като по данни на здравното министерство 13,4% от болничните легла са използвани за пациенти с Covid. За сравнение, преди година този процент бе 13,8%, когато броят на регистрираните седмични случаи е бил малко над 115 000.

Ако европейските държави облекчат ограниченията през следващите седмици, може би ще се повторят събитията от миналата година. През есента на миналата година Дания премахна всички ограничения за Covid, а Нидерландия се отказа от всички изисквания за маски. В момента и двете страни имат едни от най-високите нива на заболеваемост в Европа и отново въведоха ограничения.