Походът на Apple към оценка от 3 трилиона е предупреждение за S&P

В миналото ръстовете към подобни етапи са били следвани от широк спад на пазара

10:45 | 29 декември 2021
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Apple Inc., е близо до пазарна капитализация от 3 трилиона долара, а акциите на компанията играят ролята на показател в реално време на рисковите настроения към пандемията. Ако можем да се доверим на историята, този етап може да предвещава скорошна техническа корекция, както за тези акции, така и за целия пазар пише Крити Гупта за Bloomberg.

Графиката по-долу показва логаритмична скала на акциите на компанията, която измерва нарастването на цената през последните 4 години. На нея се вижда и последният път, в който тя достигала кръгла трилионна стойност. Когато капитализацията на компанията достигна 1 трилион долара, последва няколко месечно поевтиняване с почти 40%. След като тя стана 2 трилиона, книжата достигнаха меча територия и загубиха 20% от цената си през следващите няколко седмици.  

Каскадният ефект от тези епизоди се простира отвъд Apple. Огромноте ръстове на големите технологични компании извеждат индекса S&P 500 до рекордни върхове, като днес той може да достигне 70-тия си рекорден връх от началото на годината. Но такива двигатели на пазара може да доведат и до сериозни разпродажби. Поевтиняването на книжата на Apple след като достигна границата от 1 трилион доведе до мечи пазар през есента на 2018 г. Той подпомогна и срива на технологичните компании през септември 2020. Тогава S&P 500 пострада и от свързаната с изборите волатилност.  

Третият трилион на Apple идва с предупреждение

За да достигне Apple капитализация от 3 трилиона долара, книжата ѝ ще трябва да поскъпнат до 182.86 долара. Във вторник те загубиха около 1% до 179 долара. На фона на ниски търговски обеми през тази седмица, капиталовия пазар отчита широкообхватно покачване и така следващият трилион остава близо.

Това става въпреки че компанията затвори свои магазини в градове като Ню Йорк, Лос Анджелис, Лондон и Вашингтон заради разпространението на щама Омикрон. Компанията предприе подобна стъпка и през лятото на 2020 преди ваксините да станат широкодостъпни. А също и когато вирусът беше обхванал важни за икономиката щати като Тексас и Флорида.

Като се има предвид, че до голяма степен продуктите на Apple са луксозни стоки, подобен ход е индикатор за потребителското търсене и пешеходен трафик в магазините. Акциите на компанията реагираха на тези стъпки и цялостният пазар го счита за индикатор за разпространението на вируса. Сега, инвеститорите отново следят под лупа книжата на технологичния гигант.