ЕЦБ не трябва да бърза с още стимули преди да разберем ефекта на Омикрон върху икономиката

Друг проблем са потребителските цени, които през ноември нараснаха с 4,9%, което е двойно повече от целта на ЕЦБ от 2%

18:22 | 8 декември 2021
Обновен: 19:48 | 8 декември 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Новият вариант на Covid-19 „Омикрон“ ще трябва да нанесе значителни щети на икономиката на еврозоната, за да може членът на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Мартинс Казакс да подкрепи допълнителните стимули, съобщава Bloomberg.

„Все още е твърде рано да се прогнозира как новият щам ще повлияе на възстановяването на икономиката в Европа“, каза Казакс, който е гуверньор на централната банка в Латвия. Според него програмата за спешно изкупуване на облигации на ЕЦБ на стойност 1,85 трилиона евро трябва да приключи през март.

„В настоящия момент не знаем как ще се развие вариантът Омикрон“, каза Казакс в интервю. „Освен ако не доведе до значителни ревизии на перспективите за икономически растеж, не смятам, че крайната дата за март месец трябва да бъде променена“.

На 16-ти декември ЕЦБ ще проведе решаваща среща, на която ще бъде определено бъдещето на инструментите за стимулиране. По време на дебата ще бъдат обсъдени повишените рискове от Covid-19 и нарастващата инфлация, която в момента е с най-висока стойност от създаването на съюза.

Инфлация еврозона

Тъй като учените все още преценяват опасностите, породени от Омикрон, Мартинс Казакс е на мнение, че ЕЦБ има време да промени своята политика в началото на следващата година, ако здравната оценка го наложи.

Друг проблем са потребителските цени, които през ноември нараснаха с 4,9%, което е двойно повече от целта на ЕЦБ от 2%.

Миналата седмица председателят на Федералния резерв в САЩ Джером Пауъл предложи повишената инфлацията да не бъде определяна като „преходна“. От друга страна президентът на ЕЦБ Кристин Лагард смята, че скокът на енергийните разходи в Европа и смущенията в доставките постепенно ще намаляват.

Вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос предупреди в сряда, че ръстът на цените може да остане по-висок за по-дълго, но прогнозира, че ще намалее през 2022 г.

Въпреки несигурността, причинена от Омикрон, гуверньорът на централната банка в Латвия не очаква вариантът да „провали“ възстановяването на еврозоната. Според Казакс инфлацията ще се забави през следващата година.

„До какво точно ниво ще стигне през 2023-2024 г., разбира се, все още не е сигурно“, каза той.

„Моите прогнози са, че тя ще бъде под 2%“.

Казакс обаче се съгласи с члена на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Изабел Шнабел, като смята, че ценовите рискове ще се увеличат. Повтаряйки думите на Лагард миналата седмица, той предупреди срещу по-дългосрочните ангажименти за парични стимули, докато перспективите за инфлация и икономически растеж все още са неясни.

„В момента знаем твърде малко за новия щам“. „Смятам, че трябва да предприемем действия на база на данните стъпка по стъпка в ситуация като сегашната, където несигурността е твърде висока“.