ОАЕ избраха световните пазари вместо свещения ден за исляма

Емирствата съкращават работната седмица, но стават по-отворени към световните пазари

14:01 | 7 декември 2021
Обновен: 15:35 | 7 декември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Обединените арабски емирства ще преместят уикенда си в събота и неделя, нарушавайки традицията и практиките в останалата част от региона на Персийския залив, тъй като се стремят да привличат глобалните инвестиции и бизнес.

Нацията ще въведе промяната от 1 януари, като приема 4 1/2-дневна работна седмица, като петък - свещен ден в исляма - ще бъде половин работен ден, се казва в изявление на правителството.

ОАЕ и останалите страни от Персийския залив, включително Саудитска Арабия, в момента имат работна седмица от неделя до четвъртък.

Промяната бележи по-нататъшна стъпка в усилията на ОАЕ, които включват и Абу Даби и Дубай, да запазят статута си на водещ бизнес център в Персийския залив.

Регионалната конкуренция със съседна Саудитска Арабия се засилва, тъй като гигантът в петролния сектор се ангажира с безпрецедентен стремеж за привличане на чуждестранни инвестиции и диверсификация на икономиката си.

„Това ще приведе ОАЕ в съответствие с глобалните пазари и ще улесни международните корпорации да правят бизнес“, каза Набил Алюсуф, главен изпълнителен директор на базираната в Дубай International Advisory Group. „Това ще увеличи броя на дните, през които правим бизнес с останалия свят, което ще засили търговията.“

Правителството не каза във вторник дали частният сектор ще трябва да приеме новата 4 1/2-дневна седмица. Не беше ясно и дали това ще доведе до промяна в часовете за търговия на местните борси.

В петък работният ден ще е от четири часа и половина и продължава от 7:30 до обяд – час след това започват петъчните молитви. В петък ще е възможно да се работи дистанционно или гъвкаво.

Фондовите пазари на страната вече въвеждат инициативи за повишаване на ликвидността и привличане на чуждестранни инвеститори.

„Засега частният сектор най-вероятно няма да е принуден да спазва 4 1/2-дневната работна седмица, докато министерството на труда не издаде циркуляр в този смисъл“, каза Хабиб Ал Мула, партньор в адвокатската кантора Baker & McKenzie Habib Al Mulla.

"Най-вероятно това няма да бъде наложено на частния сектор."

„Решението ще направи ОАЕ по-привлекателни като регионална дестинация за чуждестранни компании. Но привлекателността на работните места в частния сектор ще намалее още повече, ако 4-1/2 работна седмица не се простира извън държавните структури“, коментира за Bloomberg Economics Зиад Дауд, главен икономист за нововъзникващите пазари.

Съобщението идва през година, през която ОАЕ са похарчили повече от 6 милиарда долара, за да помогнат на 75 000 граждани да намерят работа в частния сектор.

Подобно на други страни от Персийския залив, голяма част от гражданите на ОАЕ заемат държавни длъжности, които предлагат по-добро заплащане, но по-кратко работно време.

Други страни в региона може да последват промяната за работната седмица скоро. През 2006 г., когато ОАЕ станаха първите в Персийския залив, които промениха уикенда си от четвъртък и петък на петък и събота, това беше последвано от Саудитска Арабия през 2013 г. и след това голяма част от Персийския залив.