Рекордните цени на газа отказаха "Газпром" да бърза със "Северен поток 2"

"Газпром" очаква на газовия пазар през следващата година да има същият недостиг на газ, колкото сега, като цените ще бъдат високи

07:57 | 6 декември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Непредвидените приходи от високите европейски цени на газа означават, че руският монополист "Газпром" няма да започне да изпомпва газ през газопровода "Северен поток 2" преди сертифицирането и няма да притисне Германия да ускори процеса, предаде "Ройтерс", позовавайки се на свои източници.

Изпомпването на газ без одобрението на Германия би довело само до скромна глоба, но тъй като Германия получава ново политическо ръководство и връзките на Русия със Запада са силно обтегнати, източник от "Газпром" каза, че компанията е склонна да чака.

"Не искаме да търсим по-бързо одобрение за газопровода. Сега Германия е тази, която отговаря за това", каза източникът, пожелал анонимност.

Същият източник каза, че "Газпром", най-големият данъкоплатец в Русия, и Кремъл също искат да разберат как ще се развият връзките с новото правителство на Германия след напускането на Ангела Меркел, която подкрепи "Северен поток 2".

Кремъл заяви публично, че не разглежда като политически процеса на сертифициране, разбира, че е сложен и че Русия трябва да бъде търпелива.

Вторият източник каза, че "Газпром" се "чувства страхотно" и очаква на газовия пазар през следващата година да има същият недостиг на газ, колкото сега, като цените ще бъдат високи. Допълнителните доставки на "Газпром" все още не са били пуснати, каза източникът.

Инфлационен натиск

Повишените разходи за електроенергия принудиха някои индустрии да намалят производството и европейските потребители плащат повече за отопление на домовете с наближаването на зимата, което допринася за по-широкия инфлационен натиск.

Руският монополист на тръбопроводите за износ на газ, който осигурява 35% от европейските нужди, казва, че изпълнява договорените ангажименти - което топ европейски клиенти потвърдиха пред "Ройтерс".

цени газ

Но европейските политици - под натиска на потребителите, които са изправени пред скок в сметките за отопление през зимата - казват, че Русия може да доставя повече и използва цените на газа като лост в спора за подкрепяния от "Газпром" "Северен поток 2".

"Газпром", която отказва да коментира "Северен поток 2", миналата седмица отчете рекордно висока тримесечна нетна печалба от 582 милиарда рубли (8 милиарда долара) за тримесечието юли-септември, което отразява високите цени на природния газ. Компанията каза, че очаква още по-високи печалби през следващите месеци.

Украйна е яростен противник на тръбопровода, който ще удвои капацитета за износ на руски газ за Европа през Балтийско море - страната може да загуби доходоносните транзитни такси,  а много западни политици казват, че Москва използва енергията като политическо оръжие - нещо, което Русия отрича.

Русия завърши изграждането на газопровода през септември и напълни една от двете тръби с газ в очакване на одобрение от Германия.

Но регулаторът заяви през ноември, че спира процеса на сертифициране, тъй като базираният в Швейцария консорциум, който стои зад проекта, трябва да създаде компания съгласно германското законодателство, за да получи лиценз за експлоатация.

Спирането може да отложи началото на операциите до март следващата година, твърдят източници.

Представител на "Газпром" каза по време на конферентен разговор миналия понеделник, че оперативната компания на газопровода, Nord Stream 2 AG, е в тесни контакти с германския регулатор, но отказа да даде срокове за започване на доставките.