Швейцарците подкрепиха сертификатите за COVID въпреки антиваксърските кампании

Проучване от 7 ноември установи, че опозицията срещу правителствения закон за COVID-19 нараства

18:22 | 28 ноември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Швейцарските гласоподаватели подкрепят правителството в използването на сертификати за COVID-19 за влизане в театри и ресторанти въпреки шумните кампании на скептиците, които ги смятат за посегателство на гражданските им свободи, предаде Bloomberg.

Подкрепата за мярката е около 63%, според националната телевизия SRF. Социологически проучвания за телевизионния оператор показаха, че законът, който обхваща и финансовата помощ за компании, засегнати от пандемия, е подкрепян от солидно мнозинство.

Окончателните резултати ще бъдат обявени по-късно в неделя.

Пропуските - които показват дали някой е бил ваксиниран, тестван или се е възстановил от коронавирус - се дискутират горещо от някои в Швейцария и провокираха понякога насилствени демонстрации.

Тъй като Европа отново е гореща точка за инфекции, продължаването на използването на сертификатите е от ключово значение, ако Швейцария иска да избегне ново блокиране. Коефициентът на ваксиниране в страната е сред най-ниските в Западна Европа.

Въпреки че броят на случаите нараства, федералното правителство в сряда отказа да приложи каквито и да било допълнителни национални ограничения. Вместо това то призова кантоните да коригират правилата на местно ниво, включително да изискват по-широко разпространение на носенето на маски.

Повече от половината от швейцарското население, или 53,1%, подкрепят задължителната ваксина срещу COVID-19, според анкета на вестник SonntagsBlick. Почти две трети от 1003 анкетирани души подкрепят налагането на допълнителни ограничения върху неваксинираните.

Правителството до голяма степен се отдръпна от затягането на мерките, въпреки че случаите се приближават до рекордно високи нива, но в петък и събота наложи нови ограничения за пътуване, за да спре разпространението на новия вариант на коронавируса "омикрон", който предизвика глобална загриженост.

Проучване от 7 ноември установи, че опозицията срещу правителствения закон за COVID-19 нараства, като 38% казват, че се противопоставят на закона.

При други две гласувания на референдума в неделя, ранните изчисления показаха почти 60% одобрение за подкрепяно от профсъюзите предложение за подкрепа на медицинските сестри, докато повече от 68% от гласоподавателите отхвърлиха предложение за избиране на федерални съдии чрез лотария от група кандидати, предложени от експерти.

За да бъдат приети предложенията на референдум, те трябва да спечелят обикновено мнозинство от подадените гласове в цялата страна, като същевременно спечелят подкрепа в мнозинството от кантоните или регионите.