Тайван проучва съвместно производство на чипове с Източна Европа

Тайван ще създаде работни групи със Словакия, Чехия и Литва

13:16 | 25 ноември 2021
Обновен: 14:11 | 25 ноември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Тайван обмисля сътрудничество с три източноевропейски държави в областта на полупроводниците, каза министър на страната в четвъртък. Инициатива вероятно ще бъде приета много радушно в Брюксел, който ухажва тайвански фирми за полупроводници да произвеждат в блока, предаде „Ройтерс“.

Тайван, дом на компании като Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC), се превърна в основата на усилията за разрешаване на недостига на чипове, който затвори някои производствени линии за автомобили по света и чието въздействие сега се усеща и от потребителите на електроника.

Въпреки че TSMC изгражда завод за производство на чипове на стойност 12 милиарда долара в американския щат Аризона, компанията не е давала сигнали за интерес към подобно съоръжение в Европа, въпреки усилията на ЕС да стимулират такава инвестиция.

Кунг Минг-хсин, който оглавява Националния съвет за развитие на Тайван, каза пред репортери след посещението си в Словакия, Чехия и Литва миналия месец, че и трите страни са споменали, че искат да работят в сектора на чипове с острова.

Тайван ще създаде работни групи с трите страни, за да изработят как да си сътрудничат в сферата, докато Тайван също ще осигурява стипендии за техническо обучение, добави той.

"Цялата верига за доставки на полупроводници е огромна. Много страни могат да играят различни роли", каза Кунг.

Тайван има желание да изрази своята благодарност към трите държави за даренията им от ваксини срещу COVID-19, както и за подкрепата на Литва и Чешката република, на фона на нарастващия политически натиск от Китай към Тайпе.

Нито ЕС, нито неговите държави-членки имат официални дипломатически връзки с Тайван, за който Китай има териториални претенции, но Тайпе се опитва да засили отношенията си с блока, като подчертава общите ценности за свобода и демокрация.

Европейската комисия предложи законодателство за стимулиране на производството на чипове и се опитва да работи в посока за привличане на участието на Тайван.

Кунг каза, че ще бъде трудно за Европа да направи това сама.

„Така че те се надяват да си сътрудничат с Тайван“, добави той.