Истинското преживяване от Черния петък е невъзможно онлайн

Дори и младите хора ще предпочетат пазаруването във физически магазини за празниците

16:25 | 30 ноември 2019
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Черният петък наближава и много купувачи ще изберат да пазаруват през телефоните си, вместо да се бутат в мола и да си проправят път с лакти през тълпите, пише Сара Хелзак в свой коментар за Bloomberg.

Но променливата природа на този измислен от американците пазарен празник трудно може да се възприеме като сигнал, че физическите магазини губят своята привлекателност. Въпреки че потребителите посочват, че планират да прекарат повече време в онлайн пазаруване, отколкото във физическите магазини, данните подсказват, че няма да се случи точно така.

Националната федерация за търговия на дребно на САЩ изчислява, че продажбите на дребно по празниците през тази година ще достигнат общо между 727.9 млрд. и 730.7 млрд. долара, като само около 23%, между 162.6 млрд. долара и 166.9 млрд. долара, ще представляват онлайн и други видове извънмагазинни продажби.

Затова няма причина традиционните търговски вериги да се оставят да бъдат отнесени от гиганта при онлайн пазаруването Amazon по време на най-важното шопинг събитие за годината.

За голяма част от купувачите, преглеждането на продуктовите списъци и закупуването на подаръци онлайн не е важен фактор при пазаруванията по време на Черния петък. Тълпи от хора са готови да посетят магазините още в четвъртък вечер само заради спортния хъс.

За тези потребители удобството не е от съществено значение. Те търсят нещо социално и експериментално, а това е огромна възможност за традиционните търговци на дребно. Това е доказателство за това как богато заредените рафтове и качественото клиентско обслужване могат да накарат хората да отворят своите портфейли.

Фокусът пада върху младите купувачи, най-желаната демографска група от търговците на дребно, които ще бъдат придружени от своите семейства и приятели, докато пазаруват из магазините по време на празниците.

Това може да изглежда изненадващо, като се има предвид схващането, че представителите  от поколението Z прекарват голяма част от деня втренчени в дисплеите на своите телефони. Но всъщност други данни показват, че дори това поколение, което живее в дигиталното пространство, обича да пазарува във физическите магазини. Това е така, тъй като тази група предпочита да следва примера на предходните поколения, които залагат именно на физическите магазини. Склонноста към физическите магазини се дължи на социалния аспект на този тип пазаруване, както и заради възможността за изпробване на стоките.

С други думи: няма никакви доказателства, че поколението Z е на път да нанесе някакъв фатален удар по традиционните магазини.

Физическите магазини запазват своята значимост, тъй като в настоящата дигитална трансформация те са съществен компонент в добре управляваната стратегия за онлайн търговия. Много потребители разполагат с опацията да вземат своите онлайн поръчки от физически магазини, което създава предпоставка за закупуване на допълнителни артикули. Служителите в магазините и стоковия асортимен са от решаващо значение за изпълнението на онлайн поръчките. В Target например физическите магазини са изпълнили 75% от онлайн поръчките през основните празнични дни през миналата година. Това означава, че добре заредените магазини, богатият асортимент, както и умело подбраните служители са от решаващо значение при постигането на баланс между физическото и онлайн пазаруването.

Освен това в съвремието пазаруването във физически магазини рядко е аналогов процес. Може да сте прочели онлайн ревю за дадено палто, но предпочитате да си го закупите от традиционен магазин, само защото сте имали шанса да го пробвате. Или може да се привлечени от последния модел 4K телевизор, докато бутате количката през магазина, но накрая да го купите онлайн, след като сте се уверили, че параметрите и размерите на телевизора са подходящи за вашата всекидневна.

Без съмнение Черният петък ще бъде процъфтяващ ден за електроннатата търговия, с прогнози за разходи. достигащи 7,5 млрд долара. Но инвестициите в мащабни обновявания на магазини, както тези на Target, или фокусирането върху нови системи, определящи графиците на служителите, подобно на тези на Lowe, остават жизненоважни. Физическите магазини ще бъдат част от защитната стратегия срещу Amazon в близкото бъдеще, а търговците ще са в правото си да предприемат каквото е необходимо, за да ги направят тези магазини примамливи.