Подстригване за шест месеца

Престанете да се стрижете постоянно и просто си направете график за промяна

17:00 | 25 февруари 2022
Обновен: 19:06 | 25 февруари 2022
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

От почти десет години ходя с почти една и съща прическа. И аз съм като много други като мен, които винаги дават точни инструкции на бръснарите. Независимо на кой стол сядам, винаги повтарям предварително: Отстрани ме подстрижете втори номер, скосяване надолу, а отгоре ми клъцнете половин сантиметър“.  

Не че държа толкова на предвидимостта и не обичам бъбренето по време на подстригването. Но просто когато бях 20-годишен допуснах няколко наистина идиотски грешки в прическата. Първо пуснах коса до миглите (нещо като ранния Джъстин Бибър или Момчето от рекламата на пържени картофки на "Макдоналдс", а после се изсветлих до електриково русо. Цели две години тази прическа ми избоде очите. .

Никога няма да забравя с каква радост ме посрещаха и приятели и непознати, когато преминах към плътно изрусяване. Дори някаква откачалка в нощен клуб в нюйоркския квартал "Мийтпакинг", която незнайно от къде ме познава, ми каза направо: "Слава Богу, че си подстрига косата." Това предизвика у мен размисъл и отмъстително ревизиране на най-близките ми приятелства. (Защо никой не ми беше казал, че изглеждам толкова зле?). И тогава реших просто да избера лесно подстригване и вече да ходя така. Завинаги.

А през юни миналата година се запознах с Кристан Серафино, стилистка на знаменитости,  работила с Райън Рейнолдс, Шон Мендес и Робърт Патинсън - мъже с гъсти, великолепни, апетитно разчорлени кичури. Коси с бита сметана. Еквивалент на храната, която изгубените момчета си представят за вечеря във филма на Спилбърг "Хук".

Серафино ме попита дали съм готов да й поверя косата си за шестмесечно приключение. Честно казано, не я  разбрах. В моите представи прическата е едно двуседмично пътешествие. "Това е пътешествие с три подстригвания", обясни тя, като отбеляза, че между подстригванията ще има промеждутък от шест до осем седмици. „Обикновено през първата работя по прическата на някой друг. През третата е нашата“.

Мъжете, каза тя, трябва да обновяват стила си, защото косата им променя цвета и гъстотата си с напредването на възрастта. "Бихте ли носили една и съща риза всеки ден от живота си?", попита тя.

Читателю, пандемията е страхотен шанс да промениш прическата си! Най-вероятно все още  не ходите на много социални събития или дори в офиса (аз месеци наред не бях носил официални обувки и все още изпитвах силно отвращение към панталони с дължина до земята). Но никога не знаете дали не ви чака по-добра прическа!  

Серафино ми показа снимки за вдъхновение на прическата, включително на Брад Пит на премиерата на "Имало едно време... в Холивуд" в Лондон. "Ако кажа на някого, че бих искал да изглеждам така, май много ще го разочаровам“, отговорих аз.

И така започнахме. Тя ми каза да почакам, докато усетя, че имам нужда от подстригване, след което да изчакам още две седмици. След това тя щеше да подстриже косата ми по краищата,  с ножици наклонени към главата, а не перпендикулярно. По този начин се премахва дебелината, без да се жертва дължината. Късата, права коса, като моята, може да стърчи отстрани, но тактиката на Серафино за изтъняване ми спести този етап.

През есента оставих косата си да расте още по-дълга, отколкото в моя Бийбър-период.  Понякога беше ужасно. Не знаех как да я накарам да прави това, което искам, затова пробвах сешоар за подсушаване (полезно) и да не я мия (гадно). Спомням си, че веднъж влязох на едно парти и ми се прииска да обявя: "Знам, че косата ми изглежда зле. Искам обаче да знаете, че съм наясно с това!" Друг път я харесвах, отметната от лицето ми с помощта на здрава стилизираща глина, включително една от новата линия на Serafino - Най-добрата Паста ($28).

Тя ме посъветва да я оформям всеки ден по нов начин: разрошена, на път и заресана назад. После я разделих и на другата страна, което даже ме хвърли в потрес. Защото на челото си имам белег от дете, защото когато бях на 6 върху мен падна препарирана глава на лос,окачена на стената. Затова цели 35 години разделях косата си отляво, за да го прикривам. Но сега се реша отдясно и с гордост демонстрирам белега, все едно казвам: „Аз съм от щата Мейн“.

За мъжете има един неудобен период, наречен "фаза на шапката", когато се нуждаете от шапка, за да държите косата си далеч от лицето и да прилепва назад. През този период, около декември, кичурите ми бяха дълги като на Ричи от "Щастливи дни". Погледнах снимките на старата си къса подстрижка и осъзнах, че косата ми никога не е била достатъчно обемна за широкото ми, изразително лице. Приличах на жълтия Телетъби: огромна глава с малка къдричка на върха.

Продължих да я отглеждам до януари, когато вече не издържах. В Ню Йорк е твърде ветровито, за да държа косата си вдигната и отпусната назад, а и мразя шапки. Но това винаги е било част от приключението: Серафино и аз си играехме с дължината на косата, докато намерим стила, който ми допада. Така че я подстригахме а-ла Зак Морис от "Спасена от камбаната", разделихме я надясно и я залепихме с „Най-добрата Паста“.

Изглежда прекрасно. И ако някой нов бръснар ме попита: "Какво имаш?" Ще кажа: "Пътешествие. Да поговорим за него."