Азиатските производители на автомобили и ЛГБТ служители

09:39 | 4 август 2021
Обновен: 09:44 | 4 август 2021
Азиатските производители на автомобили и ЛГБТ служители

Nissan Motor Co. също се включи. Според доклада за устойчиво развитие за 2020 г., Nissan, който направи промяната на политиката през 2019 г. в Япония, задължава служителите във всички свои звена по света да бъдат уважавани, независимо от половата идентичност и сексуалната ориентация.
Toyota инсталира неутрални, спрямо пола, тоалетни в седалището си близо до град Нагоя, в централната част на страната и в някои от другите си офиси. Миналата година, компанията стартира мрежа за регистрация на ЛГБТ съюзници за своята японска работна сила, в която работниците могат да регистрират подкрепата си за своите ЛГБТ колеги. „Стремим се да създадем работни места, където да можем правилно да разберем и приемем лица от ЛГБТ“, казва говорителка на Toyota.

Компаниите не са получили много помощ от правителствата на Япония или Корея. През май, консервативните японски депутати блокираха законопроект, който би обявил анти-ЛГБТ дискриминацията като неприемлива. И корейският президент Мун Дже Ин не е подкрепил активно предложения, за защита на равни права, за ЛГБТ хора.

И все пак, бизнесът вероятно ще успее по-лесно да насърчава усилията за равенство, тъй като подкрепата сред населението нараства. Проучване на изследователския център Pew миналата година установи, че 79% от корейците на възраст от 18 до 29 години казват, че хомосексуалността трябва да бъде приета от обществото, но само 23% от хората на 50 и повече години ги подкрепят. В Япония, 92% от младите хора подкрепиха приемането на ЛГБТ. Дори 56% от хората на 50 и повече години го подкрепиха. Мацунака, базиран в Токио, казва, че се е чувал с повече производители на автомобили, които искат да бъдат включени в неговия индекс на гордостта. „Това е глобална индустрия, която трябва да разчита все повече на пазарите в чужбина - казва той, - и това води до известна промяна.“ — Брус Айнхорн, Кюнгхи Парк и Ривър Дейвис

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Азиатските производители на автомобили тръбят за разнообразието в САЩ, но хладната подкрепа на правата на ЛГБТ от правителствата и възрастните хора у дома означава, че усилията им там често не успяват.