Стигна ли Sky до границите на стрийминга?

11:54 | 3 август 2021
Стигна ли Sky до границите на стрийминга?

На един непосочен на картата път в покрайнините на Лондон строят телевизионно и кино студио с размера на 17 футболни игрища. Докато новоизграждащите се по специален проект 14 звукоизолирани халета и студиа за постпродукция на комплекса Elstree ще позволят на британската телевизия Sky да създава нови въображаеми светове, в които те кара да повярваш, огромното съоръжение има и напълно реална мисия: да помогне на най-голямата в Европа компания за платено ТВ съдържание да се изправи срещу глобалния бараж на Netflix  от лесносмилаема програма.

През 2020г. Netflix удвои британските си инвестиции до 1 милиард щатски долара и очаква още повече тази година, когато Sky (подразделение на Comcast Corp. от 2018г.) ще увеличи разходите за оригинална телевизионна и филмова продукция с 50%, засилвайки надпреварата за таланти и нова програма. Практически Netflix изпревари друго голямо английско студио, историческото Shepperton Studios, чийто собственик Pinewiid Group Ltd. планира да добави 22 сценични площадки в най-голямото разширение на продукционния капацитет в историята на Великобритания. Sky отвръща на удара като увеличава годишните си разходи за оригинално съдържание до 1 милиард паунда (1,4 милиарда щатски долара) до средата на десетилетието – двойно повече от 2018г., като половината продукция ще бъде реализирана от компанията, вместо да бъде поръчана на трети страни.

Това става в отговор на стагнацията в европейската индустрия на платено ТВ съдържание и заключението на Sky, че традиционните им доставки на американски хитове са застрашени, след като медийните компании ограничиха партньорите си в разпространението и сами започнаха да предлагат съдържание директно на зрителите на собствените си стрийминг платформи.

Обявеното през май сливане на Warner Media на AT&T и Discovery подчертава опасността за Sky. Сделката може да накара Warner да ускори старта в Европа на собствената си стримийнг услуга HBO Max. Досега компаниите имаха нужда една от друга – Sky беше мостът, по който Warner стигаше до голяма част от европейските си зрители, а Warner беше източникът на Sky на филмови хитове като Игра на тронове, Пазителите и др. На билбордове и по телевизията Sky рекламира усилено последните хитове на Warner като Приятели: Отново заедно и Мер от Ийсттаун с Кейт Уинслет, доказвайки, че остава основата на предлагането им.

По данни на Ampere Analysis партньорството за съдържание с HBO на Warner, изтичащо в средата на десетилетието помогна на Warner да придобие най-голям дял в стоте програми с най-висок рейтинг в услугата NOW на Sky.
Последният спад в съдържанието от Walt Disney Co. на платформите на Sky показва какво може да стане при изтичане на партньорството с Warner. По данни на Ampere през април в NOW имаше само 173 програми на Disney и Fox, докато през януари 2020г. те бяха 378, преди старта на стрийминг услугата Disney + в Европа.

Основателят на Sky Ричард Мърдок разви компанията до най-успешния телевизионен франчайз като предложи повече от конкуренцията за правата за най-гледаните футболни мачове. Този подход осигури зрителите, от които Sky имаше нужда, за да привлече аудитория към другите си канали, но на висока цена: трикратен скок на правата на английската висша лига между 1992г. и 2016г.

През 2018г. бившият главен изпълнителен директор на Sky Джеръми Дарък започна да отстъпва от стратегията на доминация във футбола на всяка цена в момент, когато правата за излъчване на английската Премиер Лига за пръв път спаднаха от 15г. В края на 2019г. Sky изгуби германските ТВ права за Шампионска лига от стрийминг услугата на милиардера Лен Блаватник DAZN. После, на 26 март Блаватник измъкна правата на италианските мачове, един от най-големите пазари на Sky.

Sky насочи част от спестяванията си в собствена развлекателна продукция. Само през първото тримесечие на 2021г. обяви 19 програми, 76% от всички за 2019г. по данни на Ampere. Тази година Sky планира да излъчи във Великобритания 121 оригинални филмови заглавия и предавания, 50% повече от 2020г. Насочи се към големи, хитови програми, залагайки на последните успехи като награждаваната си копродукция Чернобил, италианската гангстерска драма Гомора и Вавилон Берлин на Sky Germany. Големите продукции с известни имена включват психологическия сериал The Third Day с Джъд Лоу – първият филм, направен съвсем самостоятелно от Sky – и This Sceptered Isle с Кенет Брана в ролята на британския премиер Борис Джонсън за първата вълна на коронавируса.

Sky иска и да се запомни: в първите пет минути на супер крими екшън сериала си Gangs of London един човек пада от небостъргач, преди да избухне в пламъци на земята. Това бе най-гледания филм на Sky тази година. Вълната напрегнати и пълни със звезди филми изглежда има успех: 9 от десетте най-гледани програми на Sky през последната година бяха техни собствени продукции, а не американски филми.

Досегашният директор на Sky Studios Гари Дейви казва, че новите продукции са направени да се харесат на националната аудитория и основните пазари: Великобритания, Германия и Италия. Инвестициите на Netflix от Франция до Индия и Мексико също имат силен местен колорит, но стрийминг гигантът трябва да направи от филмите си международни хитове. „Филм на Netflix, произведен в Италия трябва да се гледа по цял свят“, казва Дейви. „Предаване на Sky от Италия трябва да се гледа в Италия“.

През януари председателят на Comcast Брайън Робъртс смени главния изпълнителен директор на Sky Дарък с един от собствените си директори, Дана Стронг и засега тя залага на филмите за сметка на спорта.

Докато бизнесът на Sky в Германия се бори с безплатните национални телевизии, масовият отказ от кабелен абонамент, наблюдаван в САЩ още не се е разпространил сред европейските платени ТВ канали. Отчасти защото платените канали в Европа са много по-евтини. Американските потребители плащат по 80-150 щатски долара за пакет телевизия и широколентов интернет в сравнение с 30-45 евро (37-55 долара) в Европа, по данни на Ричард Купърс от Ampere.
Sky остана неоспорим пазител на портите на 23,4 милиона домакинства в Европа, принуждавайки Netflix, Amazon и Disney да подписват договори за доставка на стрийминг услугите си през конзолата Sky Q. Това дава на Sky редкия шанс да следят поведението на потребителите на конкурентните платформи и данни за реакциите им на различни заглавия. Предлага на абонатите удобството на обща сметка за развлечения и намалява опасността да се откажат от Sky. С процъфтяването на стрийминг услугите „съдържанието управлява“, но „интерфейсът решава“, казва Франсоа Годар от Enders Analysis.

Пандемията удари приходите от развлекателен бизнес на Sky, но изглежда вече отстъпва, след като европейската дивизия на Comcast отчете за първото тримесечие най-голям брой нови абонати от 6 години. Все пак тя увеличи конкуренцията на съюза Warner-Discovery, а очакваната сделка на Amazon с холивудското студио Metro Goldwing Mayer очертава свят, доминиран от глобалните стрийминг гиганти, в който регионалните платени ТВ услуги като Sky са изтласкани встрани.

Това ще насърчи Робъртс от Comcast да свърже Sky със собствената си бързо развиваща се платформа Peacock за съдържание по поръчка. „Как се вписва Sky в глобалната стрийминг стратегия на Comcast“, пита Иън Уитакър от Liberty Sky Advisors. „Това беше въпросът преди сделката Warner-Discovery, но сега става още по-актуален“. 

Томас Файфер.

Заключение: Европейският гигант за платено съдържание Sky дълго време разчиташе на топ спортни предавания и високобюджетни американски продукции. Появата на глобалните стрийминг услуги ще го принудят да преосмисли дейността си.