"Здравето е по-важно от спорта": суперзвезда напусна олимпиадата

Шокиращото оттегляне на Симон Байлс, най-голямата звезда на световната гимнастика ще засили дискусиите за комерсиалния натиск върху съвременните спортисти

14:15 | 28 юли 2021
Обновен: 14:18 | 28 юли 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Без загуба във всички състезания в многобоя, в които участва от 2013 г. насам, Симон Байлс беше смятана за основата на отбора по спортна гимнастика на САЩ до вторник, когато 24-годишната разтърси игрите в Токио, след като се оттегли от отборното събитие след откриването им.

Днес тя обяви, че напуска и състезанието в многобоя. 

Шокиращото оттегляне на най-голямата звезда на световната гимнастика ще засили дискусиите за комерсиалния натиск върху съвременните спортисти.

Решението на Байлс е и удар върху бизнес модела на олимпийските игри и телевизионните мрежи, които разчитат на звезди като нея да привлекат зрителите към скъпоструващата продукция на игрите, както и на спонсорите, които се нуждаят от голяма телевизионна аудитория, за да популяризират своите продукти.

В признание по-късно Бийлс обясни, че натискът да оправдае очакванията и стремежът ѝ към рекордния златен медал не са ѝ оставили друг избор, освен да може да се погрижи за собственото си психично здраве.

"След участието, което направих, просто не исках да продължавам. Трябва да се съсредоточа върху психичното си здраве. Просто мисля, че психичното здраве е по-важно от спорта в момента. Трябва да защитим ума и тялото си, а не просто да излизаме и да правим това, което светът иска от нас. Вече не си вярвам толкова много. Може би остарявам. Ние не сме просто спортисти. Ние сме хора в края на деня и понякога просто трябва да си починем."

Като четирикратен олимпийски златен медалист, Байлс е най-успешната гимнастичка в САЩ за всички времена, и успя да достигне всичките пет индивидуални финала в Токио.

Отборното сребро в Токио беше шестият олимпийски медал на Байлс и 30-ият медал за нея от олимпийски и световни шампионати до 30.

Междувременно решението на Байлс беше подкрепено от спортни звезди, като Майкъл Фелпс беше сред онези, които настояваха, че нейните действия „ще отворят вратите“ за психичното здраве на спортистите.

Фелпс, най-титулованият олимпиец в историята с 23 златни медала, каза че виждането на Байлс да напусне арената „разби сърцето ми“, но добави, че нейните действия ще предизвикат вълни далеч извън тазгодишните игри.

"Надявам се, че това е отварящо очите преживяване, наистина го мисля", добави той. „Надявам се, че това е възможност за нас да говорим за тази тема още повече. Това е много по-голямо, отколкото можем да си представим. Ние носим голяма тежест на раменете си и това е предизвикателство, особено когато светлините са върху нас."

В разговор пред NBC Фелпс си спомни и за собствените си проблеми с психичното здраве, като заяви, че му е било трудно да поиска подкрепа, когато се нуждае от нея.

„Мога да кажа лично, това беше нещо, което беше много предизвикателно. Беше ми трудно да помоля за помощ. Но е толкова важно, особено да се научат децата в ранна възраст да поемат контрола над своето физическо и психическо здраве. Никой не е перфектен."

През изминалата година Байлс каза, че завръщането ѝ към спорта, особено след като пандемията на COVID-19 забави тези игри, е било затруднено и от факта, че за да преследва целите си, тя трябва да представлява организация, която не е успяла да предпази нейните колеги и от разкритията за сексуалните злоупотреби от треньори.

Тя продължи да критикува организацията за липсата на прозрачност и каза, че докато се представя в олимпийски трико на САЩ ще настоява за отговори.

"Поставете психичното здраве на първо място пред вашия спорт“, каза Байлс за решението си. "Трябваше да направя това, което е подходящо за мен, и да не застрашавам здравето и благосъстоянието си. Ето защо реших да направя крачка назад и да оставя [съотборниците ми] да си свършат работата."

Gap Inc., която е спонсор на Байлс, подкрепи решението й.Темата за психичното здраве в спорта се засилва през последните няколко месеца. Тенис звездата Наоми Осака, спонсорирана от Nike, постави в центъра на вниманието стреса, с който професионалните спортисти се сблъскват, по-рано тази година, когато се оттегли от Откритото първенство на Франция преди втория кръг, позовавайки се на безпокойството си от изказванията пред медиите. Nike Inc. тогава изрази подкрепа за решението на своя спортист.