Търговската война изостря забавянето на световната икономика

Катрина Ел, икономист в Moody’s Analytics

11:54 | 25 февруари 2019
Обновен: 04:33 | 30 май 2020
Дворцовият комплекс „Забранения град“ в Пекин, Китай, 14 фев 2019. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Катрина Ел от рейтинговата агенция Moody’s Analytics коментира световния ръст и китайската икономика. Тя беше гост в предаването “Bloomberg Daybreak: Asia" в понеделник. 

Графика, изведена от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) показва, че нивата на ръста са все още значителни, но тенденцията в трите големи икономики САЩ, Китай и еврозоната е ръстът да се забавя.

Новината, че допълнителните мита върху китайските стоки се отлагат е положителен сигнал за напредък в търговските преговори, но търговската война трябва да приключи заради отрицателното въздействие, което има не само върху икономическите данни, но и върху влошаването на промишленото производство и износа в Китай, категорична е Катрина Ел.

Въпреки това от Moody’s твърдят, че забавянето е в резултат от цикличния спад в световното търсене, чийто върхове са били през 2016-2017. Лошото сега е, че търговската война изостря забавянето, казват от рейтинговата агенция.

"Затова търговската война наистина трябва да приключи заради въздействието, което има не само върху сигурните данните, но и върху постепенното влошаване на промишленото производство и износа на Китай."

"Търговското напрежение се отразява и на настроението на инвеститорите, като поведението им е по-предпазливо. За нас като икономическата агенция, това означава, че ще имаме по-слаба заетост, и по слаби бизнес инвестиции, а това наистина ще повлияе на вече съществуващото забавяне и на световния ръст."

Цялото интервю може да видите във видеото.