Китай предлага зелена карта на Илон Мъск

Рейми Иносенсио и Макс Чафкин, журналисти от Bloomberg News

14:33 | 11 януари 2019
Обновен: 14:33 | 11 януари 2019
Снимка на малка част от човешки мозък в Radiology Imaging Laboratory, лаборатория към Обсерваторията за изследване на мозъка в Калифорнийския университет в Сан Диего. Снимка: David Paul Morris
Снимка на малка част от човешки мозък в Radiology Imaging Laboratory, лаборатория към Обсерваторията за изследване на мозъка в Калифорнийския университет в Сан Диего. Снимка: David Paul Morris

Два дни след като главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск се появи на разтърсваща церемония по случай първата копка от строителството на най-новата му гигафабрика в Шанхай, китайският премиер Ли Къцян се срещна с милиардера в Пекин. Рейми Иносенсио и Макс Чафкин от Bloomberg коментират темата. 

Иносенсио каза, че присъждането на Китайска зелена карта се случва в много редки случаи. Тя в общи линии осигурява на своя притежател равно третиране с китайките граждани, като осигурява например възможности за закупуване на жилище, ползване на социална осигуровка, шофьорска книжка или получаване на финансови услуги.

"Предвид това, че населението на Китай е от 1,3 милиарда души само 10 хиляди чужденци са преминали през този напълно изключителен китайски клуб на хора, които притежават постоянно китайско жителство или така наречената Китайска зелена карата. "

Зелената карта е предназначена за умни и влиятелни хора с някакъв принос към китайската икономика, към китайското общество и новите технологии, каза той. 

"Разбира се, Илон Мъск отговаря на всички тези изисквания особено, ако допринасяте с много пари за развитието на икономиката. С отварянето на фабриката на Тесла в Шанхай, първата копка беше направена рано тази седмица, ще бъдат инвестирани 5 милиарда долара."

Според Иносенсио този ход от страна на Китай най-вероятно е свързан със стремежа на страната да привлече повече мозъци. Зелената карта е въведена през 2004 и от тогава насам е присъждана само на ядрени физици, нобелови лауреати, големи играчи от Националната баскетбола асоциация и други значими световни имена. 

По-съществения въпрос е дали тези хора в действително се нуждаят от този вид , подчерта Иносенсио.

"Аз съм малко скептичен, тъй като тук наистина не става дума за „безплатен обяд“. Ако давате нещо безплатно, какво в действителност означава? Може би Пекин в основата си иска да подготви пътя, така че Илон Мъск да допринесе допълнително за развитието на китайската икономика, интелектуалната собственост и технологичните процеси. Дори вероятно иска Тесла да увеличи присъствието си много повече ."

Коментарът на Макс Чафкин гледайте във видеото.